Houtactie voor berggorilla brengt 53.000 euro op
• 31-03-2008
• leestijd 2 minuten
De houtactie die het Wereld Natuur Fonds vorig jaar september startte om de ernstig bedreigde berggorilla’s in Oost-Congo te redden, heeft tot op heden 53.000 euro opgebracht. De actie, die samen met vluchtelingenorganisatie UNHCR werd opgezet, voorziet duizenden vluchtelingen –die zich aan de randen van het Virunga Nationaal Park hebben gevestigd- in hun dagelijkse behoefte aan brandhout. Met het geld van de actie wordt hout gekocht dat afkomstig is uit productiebossen. Zo wil het WNF voorkomen dat het leefgebied van de laatste 700 berggorilla’s op aarde wordt gekapt.
Dankzij bijdragen is de kap van duizenden bomen in Virunga Nationaal Park, het oudste nationale park van Afrika, voorkomen. Voor iedere 7,50 euro kocht het WNF eenheden plantagebrandhout gelijk aan één volgroeide boom. Zo’n hoeveelheid hout stelt één gezin in staat om ongeveer honderd dagen te koken.
De natuur in het Virunga Nationaal Park -dat sinds1994 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat- staat nog altijd onder druk door de grote hoeveelheid vluchtelingen die aan de rand van het park woont zolang de situatie niet veilig genoeg is om terug te keren naar hun dorp. Zij trekken dagelijks het bos in op zoek naar voedsel, water en hout. Wel heeft zich de afgelopen tijd een aantal hoopvolle ontwikkelingen voorgedaan in Oost-Afrika. Zo tekenden diverse rebellenbewegingen en het Congolese regeringsleger in januari van dit jaar een broze vrede
Ook streeft het WNF ernaar dat Virunga Nationaal Park verbonden wordt met andere beschermde gebieden in Uganda en Rwanda. Zo moet een grensoverschrijdend beschermd gebied ontstaan. Eind februari van dit jaar maakte de Nederlandse overheid bekend dat zij de komende 4 jaar 4,1 miljoen euro uittrekt voor zo’n samenwerkingsproject tussen natuurparken in de Democratische Republiek Congo (Virunga), Rwanda en Uganda. Het project wordt gecoördineerd door het WNF en verbetert het leven van de plaatselijke bevolking door natuur te beschermen; bijvoorbeeld door eco-toerisme in het leefgebied van de berggorilla te stimuleren. De opbrengsten van het toerisme en andere bedrijvigheid komen ten goede van de lokale gemeenschap.
Het Wereld Natuur Fonds is sinds 1987 actief in dit gebied en blijft zich inzetten om Virunga Nationaal Park en de laatste 700 berggorilla’s op aarde te beschermen met verschillende projecten. Zo WNF helpt de lokale bevolking bij het duurzaam beheer van gebieden rond Virunga, waardoor de druk op het park vermindert. Het WNF heeft bijvoorbeeld al 10 miljoen bomen aangeplant in de omgeving van het park. Het beheer en eigendom van deze bomen gaat over op de lokale bevolking die zo op een duurzame wijze in hun bestaan kunnen voorzien.