Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

House of Animals: 'stop doden van zwerfdieren op Curaçao'

  •  
18-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1636 keer bekeken
  •  
6889ddd6-06ad-6982-9ee3-a8765120d0b5

Zwerfhond op Curaçao

© House of Animals

Op Curaçao start binnenkort een grote vangactie van zwerfdieren, met een vergoeding voor de deelnemende honden- en kattenmeppers. Stichting Dierenbescherming Curaçao zegt gedwongen te zijn om zwerfdieren te doden wegens gebrek aan opvangplekken. Het afmaken van deze dieren is echter bij wet verboden en zal zelfs averechts werken, zo wordt gewaarschuwd. De Nederlandse dierenwelzijnsorganisatie House of Animals is daarom een petitie gestart om dit plan tegen te houden.Huisdieren van straat geplukt

Diverse dierenorganisaties op Curaçao waarschuwen voor ‘perverse prikkels’, waardoor mensen zich aanmelden en willekeurig honden en katten van straat gaan plukken om een centje bij te verdienen. Dat kan ook huisdieren overkomen, met alle gevolgen van dien. Karen Soeters van House of Animals was zelf bij meerdere zwerfdierprojecten betrokken op Curaçao:

 “Het is zo’n zinloos en wreed plan. Dit veroorzaakt naast intens dierenleed ook mensenleed, want reken maar dat er makkelijk toegankelijke huisdieren opgepakt gaan worden."

TNRC-methode

Ook wordt het willekeurig doden van bijvoorbeeld zwerfkatten onverstandig en nutteloos genoemd, want de leegte die ze achterlaten wordt snel weer opgevuld door een andere kat. "Je moet iets aan de oorzaak doen, niet het gevolg." Volgens Soeters werkt alleen de TNRC-methode: Trap (vangen), Neuter (castreren/steriliseren), Return (vrijlaten), Care (verzorgen). Hierdoor komen er niet steeds nieuwe generaties katten en honden. Wanneer er voldoende zwerfdieren onvruchtbaar gemaakt worden verdwijnt de problematiek vanzelf, zonder dat dieren afgemaakt moeten worden.  

Zinloos en wreed 

Dierenarts Piet Hellemans heeft al heel wat zwerfdieren gesteriliseerd op het eiland. Hij is verbijsterd over de plannen van de Curaçaose dierenbescherming: 

“Wat de Dierenbescherming Curaçao nu gaat doen is wreed en compleet zinloos. Dit is verdelging van katten en honden en heeft niets met dierenwelzijn te maken." Volgens Hellemans wordt het werk van stichtingen en vrijwilligers voor de zwerfdieren op Curaçao volledig teniet gedaan door het massaal vangen en doden van de honden en katten.

055f1930-c155-0549-377d-5af87733f1f2

Piet Hellemans (l) steriliseert een kat

© Kitten Rescue Curaçao

"We gaan tientallen jaren terug in de tijd en het zwerfdierenprobleem wordt hiermee niet opgelost. Sterker nog, de tamme en vaak gesteriliseerde dieren zullen het makkelijkst te vangen en doden zijn en zullen er vooral de dupe van zijn."

Wettelijk verboden

De wet staat het doden van dieren niet toe, zoals Dierenbescherming Curaçao van plan is. Het is dus aan de overheid om te manen dat het doden van zwerfhonden en -katten op Curaçao niet mag plaatsvinden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.