Zwerfhond op Curaçao
© House of Animals
Op Curaçao start binnenkort een grote vangactie van zwerfdieren, met een vergoeding voor de deelnemende honden- en kattenmeppers. Stichting Dierenbescherming Curaçao zegt gedwongen te zijn om zwerfdieren te doden wegens gebrek aan opvangplekken. Het afmaken van deze dieren is echter bij wet verboden en zal zelfs averechts werken, zo wordt gewaarschuwd. De Nederlandse dierenwelzijnsorganisatie House of Animals is daarom een petitie gestart om dit plan tegen te houden.
Diverse dierenorganisaties op Curaçao waarschuwen voor ‘perverse prikkels’, waardoor mensen zich aanmelden en willekeurig honden en katten van straat gaan plukken om een centje bij te verdienen. Dat kan ook huisdieren overkomen, met alle gevolgen van dien. Karen Soeters van House of Animals was zelf bij meerdere zwerfdierprojecten betrokken op Curaçao: “Het is zo’n zinloos en wreed plan. Dit veroorzaakt naast intens dierenleed ook mensenleed, want reken maar dat er makkelijk toegankelijke huisdieren opgepakt gaan worden."
Ook wordt het willekeurig doden van bijvoorbeeld zwerfkatten onverstandig en nutteloos genoemd, want de leegte die ze achterlaten wordt snel weer opgevuld door een andere kat. "Je moet iets aan de oorzaak doen, niet het gevolg." Volgens Soeters werkt alleen de TNRC-methode: Trap (vangen), Neuter (castreren/steriliseren), Return (vrijlaten), Care (verzorgen). Hierdoor komen er niet steeds nieuwe generaties katten en honden. Wanneer er voldoende zwerfdieren onvruchtbaar gemaakt worden verdwijnt de problematiek vanzelf, zonder dat dieren afgemaakt moeten worden.
Dierenarts Piet Hellemans heeft al heel wat zwerfdieren gesteriliseerd op het eiland. Hij is verbijsterd over de plannen van de Curaçaose dierenbescherming: “Wat de Dierenbescherming Curaçao nu gaat doen is wreed en compleet zinloos. Dit is verdelging van katten en honden en heeft niets met dierenwelzijn te maken." Volgens Hellemans wordt het werk van stichtingen en vrijwilligers voor de zwerfdieren op Curaçao volledig teniet gedaan door het massaal vangen en doden van de honden en katten.
Piet Hellemans (l) steriliseert een kat
© Kitten Rescue Curaçao
"We gaan tientallen jaren terug in de tijd en het zwerfdierenprobleem wordt hiermee niet opgelost. Sterker nog, de tamme en vaak gesteriliseerde dieren zullen het makkelijkst te vangen en doden zijn en zullen er vooral de dupe van zijn."
De wet staat het doden van dieren niet toe, zoals Dierenbescherming Curaçao van plan is. Het is dus aan de overheid om te manen dat het doden van zwerfhonden en -katten op Curaçao niet mag plaatsvinden.
Bron: House of Animals
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Ik was blij met de wet. Eindelijk kunnen we een melding maken van honden aan de kettingen (24 uur p dag). En die in zon en regen zitten. Maar nu? Er is niet eens een Dierenbescherming. We wisten het al maar deze mensen houden niet eens van dieren. Waar is de echte Dierenbescherming om deze zaken te melden? Het wordt tijd dat hun vriendjes de dierenhaters niet meer dit werk doen. De dieren in de tuinen achter in kooitjes verstopt hebben het veel slechter dan de loslopende honden.
Dit lijkt wel een slechte grap. Het is wetenschappelijk bewezen, dat het doden van zwerfdieren geen afname teweeg zal brengen. “Removal and killing of dogs should never be considered as the most effective way of dealing with a problem of surplus dogs in the community: it has no effect whatsoever on the root cause of the problem.” Guidelines for Dog Population Management, W.H.O. Geneva 1990 (page 74). “Any reduction in population density through mortality is rapidly compensated by better reproduction and survival. In other words when dogs are removed, the survivors’ life expectancy increases because they have better access to the resources, and there is less competition for resources.”. Guidelines for Dog Population Management, W.H.O. Geneva 1990 (page 9). “In the long term, control of reproduction is by far the most effective strategy of dog population management.” Guidelines for Dog Population Management, W.H.O. Geneva 1990 (page 72). En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat de Dierenbescherming van Curaçao deze kennis niet heeft is wel heel erg.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.