Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hotel voor de rivierdonderpad

7 sep 2018
  •  
leestijd 1 minuten
rivierdonderpad_-_verkademeisje.jpg

© Fotograaf: Verkademeisje

Een heus hotel voor de rivierdonderpad. Omdat de gemeente Leiden de grachtenkanten moest herinrichten, had dit kleine visje geen plek meer om zich te verschuilen tegen predatoren en om zich voort te planten. Met name de Amerikaanse rivierkreeft en enkele grondelsoorten zijn dol op het diertje. De rivierdonderpad is een klein visje van ca 7 cm en een indicatorsoort van schoon, stromend water. 
Rivierdonderpaddenhotel

© fotograaf: Goodnewsfirst

Een hotel

Er kwam er een actieplan: zes houten bakken met een klep waar hopelijk alleen de rivierdonderpad naar binnen kan. Aaf Verkade de p rojectleider van Onder water in Leiden  begeleidde de bouw. Maandag 10 september 2018 worden de zes hotels op diverse plekken in de Leidse grachten opgehangen. De rivierdonderpad is de afgelopen jaren op steeds meer locaties in de Leidse grachten ontdekt. De gemeente heeft voor het zeven centimeter grote visje een zorgplicht omdat het een Rode Lijstsoort is.  Voor meer informatie over excursies en de hotels zelf, kunt u hier klikken.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.