Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hortus: vleesetende planten in Leiden

  •  
07-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
IMG_5522
Professor Paul Kessler, directeur van de Leidse hortus leidt ons rond langs zijn bijzondere collectie vleesetende planten. Zo heeft hij verschillende soorten 'bekerplanten' en ook een grote Venusvliegenval (Dionaea muscipula), met bewegende bladkleppen.

Venusvliegenval of venusvliegenvanger

De bladeren van de venusvliegenval bestaan uit twee helften die snel dicht kunnen klappen. De plant lokt zijn prooi door het afscheiden van een substantie aan de randen van de twee bladhelften met een naar nectar ruikende geur. Hiermee vangt de plant hoofdzakelijk vliegen in z’n val.
Tussen de beide bladhelften zitten voelharen. Als de voelharen meerdere keren worden aangeraakt, klapt de val dicht met de kans dat er een dier tussen zit. Tussen de dichtgeklapte bladeren komt een afscheiding vrij die een gevangen insect verteert. Zit er niks tussen dan gaat het blad na een paar uur weer open.

Bekerplanten

De bekerplanten (zoals die op de foto) houden er weer een andere strategie op na. Die laten vliegen (of soms zelfs muizen!) uitglijden in een beker vol vocht. In dat vocht zitten ook enzymen die de eiwitten van het slachtoffer oplossen, waarna de plant ze kan gebruiken voor zijn eigen groei.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.