Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hoornaars en atalanta's samen op een berk

  •  
06-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
825 keer bekeken
  •  
Op een berkenboom verzamelen hoornaars en atalanta's zich om gezamenlijk van het boomsap te drinken. Een bijzonder plaatje, want zulke grote aantallen hoornaars en atalanta's zijn niet vaak bij elkaar in de buurt te zien. 
In dit filmpje zie je een rover naast zijn prooi, want de hoornaars jagen op insecten zoals vlinders. Het is interessant om te zien dat de hoornaars het sap blijkbaar lekkerder vinden dan de atalanta's.
Gefilmd door Karl Hammer in de buurt van het Brabantse Zundert

Boomsap

Op berkenbomen zitten soms wonden waar boomsap uit komt. Het sap is rijk aan suikers. De bomen worden daarom bezocht door vlinders die gek zijn op het boomsap, zoals de atalanta maar ook de gehakkelde aurelia en het bont zandoogje. 

Hongerige hoornaar

De hoornaars lusten ook wel een glaasje van het sap. De grote wesp staat bekend als een rover die andere insecten vangt. Deze voert hij echter aan zijn larven, zelf eet de hoornaar suikerrijke sappen. Hoornaars geven de voorkeur aan beschadigde bomen, en drinken zelden van bloemen. Rottende fruit staat wel op het menu.
Hoornaar berkenboom

© Fotograaf: Larera

Hoornaars op berkenboom. Fotograaf: Larera
In september zijn de hoornaars minder op zoek naar insecten, omdat ze niet meer zo veel jongen te voeden hebben. Daarom zijn de hoornaars in dit filmpje waarschijnlijk niet geïnteresseerd in de atalanta's maar vooral in het suikerrijke boomsap.

Meer over:

hoornaar, atalanta,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.