Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hoornaar geen terror-wesp

26 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
hoornaars

© Hoornaars. Fotograaf: RuurdJellevdLeij

Nadat in Drenthe een groepje fietsers werd gestoken door hoornaars, werd het nest van deze grote wespen onverwijld geruimd. Erg drastisch, vindt wespendeskundige Jan Smit. Hij wil meer begrip voor dit prachtige en nuttige insect. Een hoornaar is een wesp uit de familie van de papierwespen, waartoe ook de gewone wesp en de Duitse wesp behoren, twee soorten die we vooral kennen als plaaggeest op het terras.
De hoornaar is veel groter dan een doorsneewesp - gemiddeld 3,5 cm groot – en anders van kleur: meer geel-roodbruin dan geel-zwart. Anders dan het steekincident met de fietsers doet vermoeden, is de hoornaar in principe niet agressief. Hij is niet in mensen geïnteresseerd en houdt niet van zoetigheid. Hij komt dus in principe niet naar je toe, aldus wespendeskundige Jan Smit van EIS, kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. Dat de Drentse hoornaars dit wel deden, kan komen doordat ze zich bedreigd voelden omdat de fietsers te dicht lang hun nest kwamen.
Het hele nest dan maar vernietigen vindt Smit wel erg drastisch. In principe is een steek van een hoornaar niet ernstiger dan van een gewone wesp, en zo’n steek hoort een beetje bij de pech die je soms kunt hebben in het leven. Dat geldt overigens niet voor mensen die allergisch zijn voor wespen: zij kunnen van iedere wespensteek in een anafylactische shock raken en zelfs overlijden. Maar dat risico lopen deze mensen ook bij een doodnormale terraswesp.
Voor niet-allergische mensen is een hoornaarnest geen reden tot paniek, integendeel. Hoornaars zijn enorme jagers, en alle insecten waarvan een mens maar last kan hebben worden door deze wespen vakkundig weggevangen. Zelf zijn volwassen hoornaars overigens vegetariër: ze leven van boomwondsap en nectar. De insecten die ze vangen, worden tot een soort gehakt gekauwd en aan de larven gegeven.
Meer hoornaars dan anders
Bioloog Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit is voorzichtiger. Volgens hem raken mensen nu eenmaal in paniek van een wesp, wat voor wesp dan ook, en paniek is al een vorm van overlast. Dat rechtvaardigt wat hem betreft het ruimen van zo’n nest langs de openbare weg.
Er zijn dit jaar aantoonbaar meer hoornaars dan anders, aldus van Vliet, vooral in de noordelijke provincies. Dat komt waarschijnlijk door de extreem zachte winter. Dat maakt de kans op een ontmoeting met dit indrukwekkende insect groter dan anders.

Meer over:

hoornaar

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Greet Tolman
Greet Tolman21 jun 2017 - 7:48

Prachtige beesten!

inez1955
inez195529 sep 2016 - 7:56

Ik ben wat voorzichtiger. Als je gestoken word, krijg je toch meer gif binnen. Verder is de plaats van de steek ook van belang. Mijn moeder is eens gestoken in haar nek. Daar is ze bewusteloos van geworden, met allerlei nare gevolgen. Ze zat bij een buitenlamp in de schemer. Ik kan me voorstellen, dat men langs een fietsroute een dergelijk nest ruimen. Overigens fotografeer en bestudeer ik insecten en ook hoornaars van dichtbij.

JHoppenbrouwers
JHoppenbrouwers28 sep 2016 - 19:18

Daarbij sprong ik een gat in de lucht toen ik voor het eerst een aantal hoornaars tegen kwam in de boomgaard! Ben er een hele dag met mijn camera achteraan gegaan. Het zijn prachtige dieren echt bezopen dat de nesten zo door mensen uitgemoord worden!

JHoppenbrouwers
JHoppenbrouwers28 sep 2016 - 19:09

Inderdaad! De Hoornaar is absoluut geen agressieve soort! Ik heb er vaak zat tussen staan fotograferen (ook dicht bij een nest) en ben nooit bedreigd door ook maar één wesp ook niet door de normale wesp (al willen die nog wel eens wat dreigend over komen), zolang je maar rustig blijft is er niets aan de hand en dat is ook vaak het probleem. Ik heb al vaak zat mensen hysterisch zien reageren op zelfs een pyamazweefvlieg en die doen dus echt helemaal niets maar ja ze lijken op een wesp. Al land een (echte) wesp op je arm gewoon niets doen en hij vliegt gewoon weer weg.

kreeft
kreeft28 sep 2016 - 12:58

Hysterisch