NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hoop voor hazelmuis

14 dec 2015
  •  
leestijd 1 minuten
Hazelmuis_rfoppen5.jpg

© Fotograaf: rfoppen5

Een onderzoek naar het voorkomen van hazelmuizen in natuurgebieden van ARK Natuurontwikkeling in Zuid-Limburg is afgerond. In de jonge natuurgebieden en in de direct aangrenzende omgeving werden 52 hazelmuizen gevonden. Dit resultaat geeft goede hoop dat in de toekomst, als er meer struiken zijn gaan groeien, de hazelmuis er meer geschikte plekken gaat vinden.
Leefgebied
De hazelmuis is een zeer zeldzaam dier dat alleen in Zuid-Limburg voorkomt. Ook hier is hij zeldzaam. In het Drielandenpark ontwikkelde ARK 85 hectare natuurgebied waar gedurende het hele jaar runderen grazen. De begrazing draagt bij aan een gevarieerd landschap met graften en hagen die er weelderig mogen uitgroeien. Deze gebieden grenzen voor een groot deel aan bestaand hazelmuizenleefgebied of vormen een verbinding tussen natuurgebieden.
hazelmuis-ruud-foppen
Hazelmuis, foto van rfoppen5.

Voldoende beschutting

Tijdens het onderzoek in de natuurgebieden van ARK zijn 52 hazelmuizen waargenomen. Er kan nu geconcludeerd worden dat de landschapselementen in robuuste natuur geschikt zijn voor hazelmuizen. Uit de resultaten blijkt dat de soort zich er voortplant, wat aantoont dat er voldoende beschutting en voedsel is voor het grootbrengen van jongen.
Lees het hele bericht op NatureToday.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.