Hooiwagenonderzoek in Marokko
• 22-10-2010
• leestijd 1 minuten
Hay Wijnhoven is bekend van het Mereldagboek, maar hij is officiëel ook coördinator van de werkgroep hooiwagens binnen het EIS (European Invertebrate Survey) in Leiden, dat alle insecten en ongewervelden in Nederland in kaart brengt. Hay is in het noorden van Marokko om onderzoek te doen naar hooiwagens. Sinds 2004 is er een hooiwagen in Nederland in opmars, waarvan de herkomst en de naam nog onbekend zijn, en waarvan vermoed wordt dat ie uit het noorden van Marokko komt.
Het lichaam van de hooiwagen wordt 6 tot 9 milimeter lang en heeft een kenmerkende, donkere lengtestreep over zijn lichaam. Het kopborststuk zijn gefuseerd, wat ze onderscheid van de andere spinachtigen. Ook kenmerkend zijn de zeer dunne poten die vele malen langer zijn dan het lichaam, vooral het tweede potenpaar is langer en met deze poten neemt de hooiwagen geuren waar.
De hooiwagen eet vooral insecten, mijten en pissebedden, maar ook dode organismen en plantenweefsel worden gegeten. Na de paring, waarbij het mannetje zijn zaad direct inbrengt en niet aflevert in de vorm van een spermatofoor, wordt hij niet zelden verorberd door het vrouwtje. Dit komt het nageslacht alleen maar ten goede; het vrouwtje krijgt direct voedingsstoffen binnen voor de ontwikkeling van de eitjes.