Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hooikoortsplant Ambrosia duikt weer op

  •  
28-06-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ambrosia_kiemplant.jpg
De eerste waarnemingen van kiemplantjes van de hooikoortsplant ambrosia zijn weer binnengekomen op www.natuurkalender.nl . Sinds de herfst van 2006 is er jaarlijks aandacht voor de toename van ambrosia in Nederland. Het aantal pollen dat jaarlijks in ons land wordt aangetroffen is nog zeer laag maar daar zou door de stijgende temperaturen verandering in kunnen komen. Door de koude winter is er waarschijnlijk veel vogelvoer verkocht. Veel vogelvoer is verontreinigd met ambrosiazaden waardoor ambrosia in veel tuinen tevoorschijn kan komen. Volgens de pollenplanner op allergieradar.nl worden de ambrosiapollen pas vanaf het einde van augustus in de lucht verwacht.
Ambrosia is een van de vervelendste hooikoortsplanten ter wereld. Het pollen van ambrosia is sterker allergeen dan de graspollen die tot nu toe in Nederland de meeste hooikoortsklachten veroorzaken. Dit betekent dat er minder ambrosiapollen per kubieke meter lucht nodig zijn dan graspollen om dezelfde hoeveelheid hooikoortsklachten te veroorzaken. Het aantal ambrosiapollen dat de afgelopen jaren door de twee pollentelstations in Nederland, het Leids Universitair Medisch Centrum te Leiden en het Elkerliek ziekenhuis te Helmond zijn aangetroffen is echter nog zeer laag waardoor de plant nog maar zeer beperkt overlast veroorzaakt.
Het aantal getelde ambrosiapollen is zo laag omdat ambrosia van oorsprong helemaal niet in Nederland voorkomt. Ambrosiaplanten worden al tientallen jaren af en toe in Nederland aangetroffen maar ze bleken niet in staat om zich blijvend te vestigen. Daar lijkt echter wel verandering in te komen. Ambrosia heeft zich de laatste jaren vanuit het zuiden van Europa sterk in noordwaartse richting uitgebreid. De stijgende temperaturen worden als mogelijke verklaring hiervoor gezien. Sinds de jaren 90 neemt ook het aantal vindplaatsen van ambrosia in Nederland toe.
Lees meer en bekijk het filmpje op natuurbericht.nl .

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.