Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoogwater gevaarlijk voor jonge bevers

  •  
07-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bever_14.jpg
De huidige hoogwatergolf in de rivieren veroorzaakt overlast maar is een spectaculair gezicht. Zeker omdat dergelijke hoogwaters in juni niet vaak voorkomen. Voor een aantal diersoorten levert het echter gevaar op. Zo zijn hoogwaters in deze periode levensbedreigend voor jonge bevers in het buitendijkse deel van het rivierengebied.
Onderlopen
In mei en juni worden jonge bevers geboren in een doorgaans veilige burcht of hol. Gemiddeld worden er ongeveer drie jongen geboren. Bij een hoogwaterstand kan het gebeuren dat deze holen en burchten onderlopen.
De helft
Er bestaat dan een kans dat de ouders niet alle jongen op tijd in veiligheid kunnen brengen en dat een deel van de jongen verdrinkt. Vanuit het buitenland is bekend dat bij overstroming in de periode mei tot augustus ongeveer de helft van de jongen omkomt.
In de biesbosch zijn nu twee jongen geboren. Zouden zij veel last hebben van hoog water? Volg de bevercam .
Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging
Lees verder op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.