Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoogveenglanslibel na 75 jaar teruggevonden op de Veluwe

  •  
13-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hoogveenglanslibel.jpg
Tijdens een inventarisatie van libellen op een hoogveentje van de gemeente Nunspeet werd een  de Hoogveenglanslibel gevonden. Deze soort is sinds de jaren dertig niet meer waargenomen op de Veluwe.
Vlaggenship voor venen
De Hoogveenglanslibel heeft ongeveer tien populaties in ons land en is een echte specialist van hoogvenen. De soort komt alleen voor in hoogveengebieden met een uitgebreide begroeiing met veenmossen en is te beschouwen als ‘vlaggenschip’ voor goed ontwikkelde veengebieden. Deze bijzondere voorkeur zorgt er voor dat de soort slechts op enkele plaatsen in Nederland geschikt leefgebied vindt. De tot nu toe bekende Nederlandse populaties bevinden zich allemaal in hoogvenen langs of vlakbij de Nederlandse grens. De Hoogveenglanslibel is één keer eerder op de Veluwe waargenomen. In 1937 werd de soort aangetroffen in park de Hoge Veluwe.
Bijzondere kwaliteit
Recentelijk deed de Unie van Bosgroepen een inventarisatie in de natuurgebieden van de gemeente Nunspeet in opdracht van de provincie Gelderland. Bij dergelijke inventarisaties wordt gekeken naar de kwaliteit van het gebied aan de hand van flora, fauna en vegetatie. Het aantreffen van de Hoogveenglanslibel toont aan dat er nog bijzondere kwaliteiten aanwezig zijn in het terrein van de gemeente Nunspeet. De gemeente is met het gevoerde natuurbeheer dus op de goede weg. De komende jaren worden maatregelen uitgevoerd om het gebied te versterken.
Bron:
natuurbericht.nl
Unie van Bosgroepen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.