Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hoogste temperatuur ooit op aarde gemeten: 54.5 graad Death Valley

17 aug 2020
  •  
leestijd 2 minuten
death-valley-4254871_1280
In Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is zondagmiddag het kwik uitgekomen op 54,5 graden. Het is volgens The Washington Post een van de hoogste temperaturen die ooit op aarde zijn gemeten en mogelijk zelfs een record.

54.5 graad Death Valley

Zondag om 15.41 uur (lokale tijd) werd in Death Valley de 54,5 graden aangetikt, meldt de National Weather Service. Volgens het weerinstituut is het sowieso de hoogste temperatuur die in augustus in de Amerikaanse woestijn is voorgekomen. Randy Cerveny van de Wereld Meteorologische Organisatie zegt dat het er vooralsnog naar uitziet dat de meting klopt. Samen met Amerikaanse deskundigen zal hij nog nader onderzoek doen.

Heet en droog

Death Valley is de laagste, heetste en droogste plek van Amerika. Furnace Creek, waar de temperatuur gemeten wordt, ligt ongeveer 58 meter onder zeeniveau. De hoogste temperatuur op aarde is daar eerder ook gemeten. Dat was in 1913 toen het op 10 juli 56,7 graden werd. Maar de betrouwbaarheid van die oude metingen wordt tegenwoordig in twijfel getrokken. Eerder is al een meting in Libië van 57,8 graden uit 1922 uit de boeken geschrapt die daar 90 jaar als record in had gestaan.

Betrouwbare meting

Sommige klimaatdeskundigen zijn daarom van mening dat de 54 graden die in 2013 in Death Valley en in 2016 en 2017 in Koeweit en Pakistan is gemeten de hoogste temperatuur ooit moet zijn. Als zij gelijk hebben, betekent dat dat zondag een record is gevestigd.

De meting van zondag komt in ieder geval in de top drie, achter het weerrecord uit 1913 en een meting uit 1931 in Tunesië, waar het destijds 55 graden zou zijn geworden.

Bron: ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.