Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoogleraar: overheid bewust blind voor milieu

  •  
24-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
afvalverbranding_01.jpg
Een streng klimaatbeleid kost veel minder dan iedereen denkt, maar de politiek verdedigt vanwege grote belangen van de fossiele energiesector de huidige situatie. De in Suriname geboren hoogleraar milieueconomie Reyer Gerlagh van de Universiteit van Tilburg zegt dat vrijdag in zijn oratie.
Gerlagh is onder meer verbonden aan het Tilburg Sustainability Center (TSC) van de universiteit dat dinsdag door de voormalige Amerikaanse vicepresident en klimaatactivist Al Gore werd geopend.
De hoogleraar stelt dat Nederland met een verdubbeling van milieubelastingen mogelijk binnen vijftig jaar klimaatneutraal kan worden. Momenteel leveren milieubelastingen ongeveer 5 miljard euro per jaar op (1 procent van het bruto inkomen). ,,Als we 2 procent van het inkomen besteden aan de ontwikkeling van en investering in schone energie, kunnen we mogelijk binnen vijftig jaar klimaatneutraal worden.''
Volgens Gerlagh heeft de 'vieze' energiesector goede redenen om innovatie tegen te houden. ,,Het gevolg is dat de politiek de status quo verdedigt. De wetenschappelijke inbreng wordt gesmoord in belangenbehartiging en populisme.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.