Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoogheemraadschap controleert aardappeltelers

  •  
09-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
aardappelen_02.jpg
Bij het telen van aardappelen wordt intensief gespoten met gewasbeschermingsmiddelen. De kans is aanwezig dat deze stoffen in het oppervlaktewater komen. Daarom gaat HHNK samen met de AID deze weken langs bij 50 telers. Doel is te komen tot een betere waterkwaliteit.
Het werkgebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier telt ruim 340 aardappeltelers die gezamenlijk 6700 hectare aardappelen telen. Al deze bedrijven vallen onder de regelgeving uit het Lozingenbesluit open teelt en veehouderij (Lotv). Het doel van het Lotv is schoner oppervlaktewater. Het oppervlaktewater kan verontreinigd raken met gewasbeschermingsmiddelen door onder andere het meespuiten van sloten of het verwaaien van de stoffen naar het oppervlaktewater. Er vindt een steekproef plaats onder 50 bedrijven, verspreid over het hoogheemraadschap. Ook worden vooral in de ochtenden of avonden controles uitgevoerd, omdat vaak dan de aardappelen worden bespoten.
Er wordt gecontroleerd op: voldoende teeltvrije zone (zodat er niet te dicht op de slootkant aardappels worden geteeld), welke spuittechniek er wordt toegepast, het gebruik van kant- en driftarme dop, toegelaten gewasbeschermingsmiddelen en de wettelijke gebruiksvoorschriften van de gewasbeschermingsmiddelen.
Gezond ecologisch watersysteem
Het hoogheemraadschap wil de kwaliteit van het oppervlaktewater verbeteren en streeft ernaar dat de aardappeltelers zich aan Lotv houdt. Logisch, want voor een gezond ecologisch watersysteem zijn we allemaal verantwoordelijk. Tijdens de controles geven de handhavers ook handige tips. Zo informeren de handhavers aardappeltelers over de nieuwe wetgeving op watergebied, de Waterwet. En laten ze zien hoe gewasbeschermingsmiddelen op de juiste manier gebruikt kunnen worden. Door nog zorgvuldiger te werken is vaak al direct wat aan de waterkwaliteit te doen. Daarnaast gaat het Lotv er vanuit dat de telers met relatieve eenvoudige preventieve maatregelen kunnen voorkomen dat er gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater terecht komt.
Bron: Hoogheemraadschap/Hollands Noorderkwartier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.