Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoofdseizoen graspollen komt op

  •  
06-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ambrosia_06.jpg
Het is groeizaam weer geweest de afgelopen weken waardoor grassen zich goed ontwikkeld hebben en nu volop in bloei staan. Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl zitten we nu in de periode waarin bij droog weer de hoogste graspollenconcentraties bereikt worden. Een vervelende hooikoortsplant die pas in augustus en september pollen produceert, ambrosia, begint nu net op te komen.
Warme maand
Maart en april hadden normale temperaturen maar mei is een zeer warme maand geweest. Over de hele maand bezien viel een normale hoeveelheid neerslag, maar de eerste helft van de maand was zeer droog. De zware buien aan het einde van de maand kwamen precies op tijd om kruidachtige planten van water te voorzien. Op diverse plaatsen begonnen zich al verdrogingsverschijnselen bij planten voor te doen. De vele grassoorten profiteerden van de vaak overvloedige neerslag, zeker in combinatie met de relatief hoge temperaturen.
Pollenconcentratie loopt op
Het gras staat er momenteel dan ook heel goed bij en vele soorten staan volop te bloeien. Uit de pollentellingen van het LUMC bleek dat in de laatste week van mei de graspollenconcentratie flink op liep tot boven de 60 pollen per kubieke meter lucht (zie Figuur 1). De Pollenplanner op Allergieradar.nl geeft ook aan dat we momenteel in de zuidelijke helft van het land in de periode zitten waarin de hoogste graspollenconcentraties te verwachten zijn (zie Figuur 2). Halverwege juni zit ook het noordelijke deel van Nederland in de piekperiode. In het zuidoosten van het land is rond 24 juni de piekperiode voor graspollen weer voorbij. In het noorden wordt dat verwacht vanaf 13 juli. Pas aan het begin van augustus zal in het zuiden de graspollenconcentratie weer lage waardes bereiken en in de tweede helft van augustus in het noorden.
Lees het volledige bericht op Naturetoday

Meer over:

ambrosia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.