Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hongaarse slibramp toont gaten aan in wetgeving

  •  
20-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
slib.jpg
Op 4 oktober brak in Hongarije de dam van een slibreservoir van een aluminiumfabriek, waarna een enorme stroom met bijtend slib meerdere dorpen overspoelde. De ramp wordt één van de grootste milieurampen in de EU genoemd. Dinsdagavond zal GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout de Europese Commissie aan de tand voelen over hoe deze ramp heeft kunnen plaatsvinden. Schieten de regels tekort, is er sprake van corruptie en kunnen we meer van dit soort rampen verwachten?
De stroom met bijtend slib gutste door dorpen, doodde negen mensen en verwondde meer dan honderdvijftig mensen. Een miljoen kuub rode modder stroomde de Marcal rivier in, wat leidde tot het uitsterven van alle vissen daar. Eickhout: “Ik vraag mij af hoe het mogelijk is dat het afval van deze fabriek niet als giftig wordt aangemerkt met de bijbehorende regelgeving. Hoe leg je aan slachtoffers en nabestaanden uit dat de modder volgens Europa niet giftig is? Ik wil dat de Europese Commissie snel van start gaat met haar onderzoek en uitzoekt of Hongarije zich aan de Europese regels heeft gehouden en waar deze regels tekort schieten. Ook wil ik weten of er meer van zulke gevaarlijke plekken zijn in de EU en waar.”
De opslagplaats van de rode modder had een vergunning onder een EU-wet die beste technieken voorschrijft. Recentelijk was de fabriek nog geïnspecteerd door nationale toezichthouders.
Eickhout: "Een tweede ondersteuningsmuur is al standaardpraktijk in andere delen van de wereld bij de opslag van gevaarlijke stoffen. Maar in de EU is deze regelgeving gek genoeg tot 2012 niet verplicht voor mijnafval. Echter, het lijkt erop dat vooralsnog deze fabriek nog niet een begin gemaakt had om aan de regels van 2012 te voldoen. Ik vrees dat in meer landen dit het geval is en een inventarisatie van de voortgang van implementatie van deze regels is dan ook nodig."
Een foto gemaakt in juni van dit jaar, laat zien dat er slib uit de opslagplaats lekt. Dit roept de vraag op of de inspectie van de fabriek door de nationale toezichthouders wel goed is uitgevoerd. "Of hier nu sprake is van corruptie, van gaten in regelgeving of van allebei: de onderste steen moet boven komen, " aldus Eickhout. "Duidelijk is wel dat dergelijke situaties in de toekomst niet meer voor mogen komen."
Bron: Groenlinks
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor