Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hondshaai aangespoeld in Den Helder

  •  
01-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
197 keer bekeken
  •  
7b3d324d3d.png
Een bijzondere vondst op het strand van Den Helder. Remon Arents vond afgelopen weekend een hondshaai in de branding. Het was een jong exemplaar. Remon schatte het diertje op 40 centimeter. Volwassen hondshaaien kunnen 1 meter lang worden. Hondshaaien zijn kleine, voor mensen ongevaarlijke haaien. Ze leven ook in de Noordzee. Toch komt het niet zo vaak voor dat er een op het strand aanspoelt.
Bodemhaai
Hondshaaien vind je voornamelijk dicht bij de zeebodem. Daar zoeken ze naar kreeftachtigen, kleine vissen, schelpdieren en wormen. Jonge hondshaaien geven de voorkeur aan ondiep water, volwassen dieren zitten liever in dieper water.
Eieren
De eieren van deze haai vind je soms in de vloedlijn op het strand. Ze zijn olijfkleurig. Met de uitsteeksels aan de punten heeft het ei vastgezeten aan een steen, een scheepswrak of aan wier. Meestal zijn de eieren die je op het strand vindt leeg. Er zit dan een scheur in waar de jonge haai door naar buiten is gekropen. Heel soms zit de haai er nog in. Door het doorschijnende eikapsel kun je die dan duidelijk zien zitten.
Tekst: Ecomae
Lees het hele bericht op NatureToday.com
Robert Hughan stuurde voor de rubriek Zelf Geschoten deze video naar ons op van een zwemmende hondshaai.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.