Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Honderden telefoontjes over waterstand Friesland

  •  
22-01-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
friesland.jpg
Het Friese waterschap Wetterskip Fryslân heeft maandag en dinsdag honderden telefoontjes gekregen met vragen over de hoge waterstand in de Friese boezem. ,,Mensen maken zich soms zorgen, maar we hebben het goed in de hand'', aldus een woordvoerder van het waterschap dinsdag. Door de vele regen is de grond in het gebied verzadigd. In de nacht van dinsdag op woensdag bereikte het peil zelfs de grens van 32 centimeter onder NAP, dat is 20 centimeter hoger dan normaal.
Al het regenwater dat valt, komt daardoor rechtstreek in de sloten, kanalen en meren terecht. Daardoor stijgt het peil in de boezem vrij snel. Normaal gesproken wordt bij de grens van 32 onder NAP de lichtste alarmfase afgekondigd en een operationeel team wordt samengesteld. Dat is volgens de zegsman van het waterschap echter nu niet nodig.
Het waterschap heeft nog drie dagen nodig om het gewenste normale peil van 52 centimeter onder NAP te bereiken. In de tussentijd draaien de gemalen in Frieland op volle toeren om het water weg te malen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.