Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Honderden planten op de vlucht voor klimaat'

8 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Kruisbladgentiaan

© Kruisbladgentiaan. Fotograaf: tjerknawijn

Nederland wordt voor bijna 500 plantensoorten te warm bij een verdere temperatuurstijging vanaf 3 graden. Dat is 40 procent van alle soorten in Nederland, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen. Onder meer de bosaardbei, kruisbladgentiaan, linnaeusklokje, Zweedse kornoelje en de rijsbes zullen mogelijk verdwijnen
Tegelijk wordt ons land bij zo'n temperatuurstijging wel geschikt voor zo'n 1000 zuidelijke plantensoorten. "Tegenover het verdwijnen van soorten staat de mogelijke komst van klimaatvluchtelingen uit het zuiden. Met temperaturen die overeenkomen met Zuid-Frankrijk is het potentieel van soorten groot", aldus de universiteit.
De gemiddelde jaartemperatuur in Nederland is nu ongeveer 10 graden. Volgens klimaatscenario's van het KNMI stijgt de gemiddelde temperatuur in 2085 tot 11, 12, 13 of zelfs 14 graden. Het onderzoek is gepubliceerd op de natuurwebsite Nature Today.
Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.