Vroege Vogels

Honderden oeverzwaluwen nestelen zich op bouwplaats

  •  
20-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
oeverzwaluw bron jeroenfotografie

© Oeverzwaluwen, foto: jeroenfotografie

Op een bouwplaats in Zutphen hebben ruim honderd oeverzwaluwen zich genesteld. De bouwplaats ligt in het nieuwbouwgebied Noorderhaven. De gemeente Zutphen heeft besloten de zwaluwen met rust te laten de komende maanden. De broedende vogels werden bij een controle ontdekt door een medewerker van de gemeente. Op de plek waar gebouwd wordt, moeten 138 appartementen aan de IJssel komen.

Bouw uitgesteld

"We waren eigenlijk van plan om het gat waar ze nu in zitten vol te gooien met zand, om er enkele bouwketen op te zetten. Dat gaat nu voorlopig niet gebeuren”, legt Peter Kelder, projectleider bij de gemeente Zutphen, uit aan Omroep Gelderland. De bouwketen zijn nu ergens anders neergezet.
Oeverzwaluwen bevinden zich in waterrijke gebieden. Ze broeden in tunnels van zo’n 1 tot 1,5 meter diep die ze zelf graven in een oeverwand. De werkzaamheden waren al bezig toen de vogels kwamen dus de drukte van de bouwplaats lijkt deze zwaluwen niet te deren. De broedplek is afgezet met hekken. 
Eind augustus zullen de oeverzwaluwen weer vertrekken naar Afrika om daar te overwinteren. Als alle vogels vertrokken zijn van de bouwplaats, zullen de werkzaamheden worden hervat.
Bekijk de reportage van Omroep Gelderland:

Meer over:

tilburg, oeverzwaluw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.