Vroege Vogels

Honderden muizen vallen te pletter bij aquaduct

  •  
27-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
veldmuis_markdevries.jpg

© Fotograaf: markdevries

Bij een aquaduct in Hommerts in Friesland gebeurt de laatste weken iets geks. Het fietspad ligt er bezaaid met honderden dode muizen. De provincie kijkt of er maatregelen te nemen zijn zodat er niet nog meer muizen verongelukken.
Auke Minne Hofman vertelt tegen Omrop Fryslân dat het zo’n twee weken geleden begon. Hij fietst elke dag twee keer onder het aquaduct door. "Het is een apart fenomeen. De eerste dagen lagen er een paar, maar elke dag kwamen er meer bij", vertelt hij tegen de Friese omroep. "Sinds deze week liggen er dagelijks meer dan honderd muizen."

Gladde tegels

Hofman denkt dat de muizen langs de rand van het aquaduct klimmen maar door de gladde tegels naar beneden vallen. "Ze vallen dan zo'n acht meter naar beneden. Een keer lagen er zelfs 300 muizen op het pad."
De provincie Friesland laat nu elke dag de muizen opruimen en gaat op zoek naar een manier om te voorkomen dat nog meer muizen naar beneden vallen. "Dit is nog niet zo eenvoudig", zegt een woordvoerder. "Muizen klimmen overal langs. Mogelijk is een wildrooster een idee, of een soort kunststof plaat."

Veldmuizen invasie

In Friesland is dit jaar sprake van een invasie van veldmuizen. Dat komt door het warme en droge najaar en de daaropvolgende zachte winter. Het zou kunnen dat er daarom zoveel muizen te vinden zijn bij het aquaduct.
Bron: Omrop Fryslân & NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.