Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Honderden demonstraten steken actievoerders Sterrebos een hart onder de riem

  •  
07-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
374 keer bekeken
  •  
bos

Sfeerfoto.

© Pixabay

Ongeveer 400 mensen deden zondagmiddag mee aan een demonstratie bij het bos naast VDL Nedcar in Born. Ze staken de bezetters van het bos een hart onder de riem. De deelnemers kwamen uit heel Nederland, onder meer met bussen uit de Randstad en per fiets uit Eindhoven.

Spandoeken en leuzen

De demonstranten spraken zich met spandoeken en leuzen uit tegen de voorgenomen kap van het bos. Die is volgens VDL, eigenaar van het bos, nodig om uitbreiding van autofabriek Nedcar mogelijk te maken. De actievoerders zeggen niet tegen de autofabriek te zijn en zich solidair te voelen met de werknemers van VDL Nedcar. Maar volgens hen hoeft het bos niet gekapt te worden om uitbreiding van de fabriek mogelijk te maken. "Bos en banen gaan goed samen", scandeerden de actievoerders.

Na Malta minste bossen van Europa

De demonstranten werden onder anderen toegesproken door een bezetter die al meer dan een week in een hangmat verblijft aan de rand van het bos naast de rijksweg. Hij bedankte de demonstranten voor hun steun en kreeg meermaals een warm applaus. Een actievoerder uit Roermond hield in zijn toespraak zijn gehoor voor dat Nederland na Malta de minste bossen van Europa telt en dat kappen alleen al daarom niet goed te praten is.

Gevaarlijk rijgedrag

De organisatie had de deelnemers aan de demonstratie in verband met corona gevraagd vooraf een zelftest te doen. Ook moest iedereen tijdens de demonstratie mondkapjes op en afstand houden.

De politie heeft zondag een bestuurder van een busje aangehouden die vrijdagavond gevaarlijk rijgedrag zou hebben vertoond. Daarbij konden volgens het Openbaar Ministerie twee beveiligers van het bos maar ternauwernood een aanrijding voorkomen. In het busje zaten enkele activisten die probeerden het bos binnen te dringen. De 58-jarige bestuurder heeft zich zondag zelf bij de politie gemeld.

Meer actievoerders

Zo nu en dan proberen actievoerders - met wisselend succes - het met hekken omheinde bos binnen te dringen en in de bomen te klimmen. Tientallen actievoerders zijn bij mislukte pogingen daartoe de afgelopen week gearresteerd.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

schilderes
schilderes7 feb. 2022 - 13:41

Ik zou die mensen in de bomen graag willen eren ! ! !

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.