Vroege Vogels

Honderdduizenden liters olie gelekt in VS

  •  
17-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Olie - publiek domein

© Bron: Dennis Flarsen

In de Amerikaanse staat South Dakota is bij een lekkage in een pijpleiding zo'n 800.000 liter ruwe olie gelekt. De olieleiding Keystone loopt van Canada naar raffinaderijen in Illinois en Oklahoma. 

Schade

Het ziet er naar uit dat de olie naar een landbouwgebied is gevloeid. Volgens de autoriteiten is er geen gevaar voor de volksgezondheid, omdat de olie niet in het oppervlakte- of drinkwater is beland. Het lekkage is in een dunbevolkt gebied in het district Marshall County.

Keystone XL

De oorzaak van het lek is nog niet duidelijk. De eigenaar van de pijpleiding, TransCanada Corp, is verantwoordelijk voor het opruimen van de olie. Dit bedrijf is ook initiatiefnemer van Keystone XL, een nieuwe pijpleiding die nog meer olie moet gaan vervoeren. Tegenstanders van het project noemen dat lekkages altijd kunnen gebeuren. "Het is geen kwestie of een pijpleiding olie lekt, maar wanneer. En vandaag wordt dat maar weer bewezen", zegt een actievoerder. Volgende week wordt een beslissing genomen over de aanleg van Keystone XL. 
Bron: NOS, DeMorgen

Meer over:

olie, vs, keystone
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.