Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Honderdduizend gierzwaluwen boven het IJsselmeer

  •  
26-06-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
285 keer bekeken
  •  
Gierzwaluwen zijn heel bijzondere en geheimzinnige vogels: ze doen álles in de lucht. Eten, paren, slapen.... Door onderzoek met een grote radarinstallatie van de luchtmacht heeft Luit Buurma nog wat geheimen van het geirzwaluwleven ontrafeld. Zoals de nachtelijke slaapplaats op 2 kilometer hoogte....
De honderddagenvogels (zo genoemd omdat ze maar zo'n drie maanden per jaar in Nederland zijn) jagen in de schemering tussen de huizen door tot zonsondergang. Dan verzamelen ze zich in grote groepen die hoger en hoger vliegen en dan met tienduizenden boven het IJsselmeer de nacht doorbrengen.
Waarom doen ze dat? En: hoe slapen ze dan? Vliegend? Afwisselend de ene hersenhelft en dan de andere? Er zijn nog veel vragen onbeantwoord, maar volgens Luit Buurma komt het onderzoek nu snel verder omdat ook andere instanties mee gaan doen. Voor de luchtmacht was (in verband met botsingsgevaar) tot nu toe vooral het 'aantal kilo's vogelvlees per vierkante kilometer' van belang. Maar nu ES en KNMI ook meedoen wordt de vogelbiologie ook verder ontrafeld.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.