Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Honderdduizend dode vissen in Aa

26 aug 2016
  •  
leestijd 1 minuten
rivierdeAA_fotograaftsarina

© Rivier de Aa - fotograaf tsarina

In het Brabantse riviertje de Aa drijven meer dan honderdduizend dode vissen, waaronder stekelbaarzen, snoeken en karpers. Een medewerker van het waterschap Aa en Maas heeft dat ontdekt.

Lozing van ammoniak en stikstof

Vrijdag maakte het Eindhovens Dagblad bekend dat een lozing van ammoniak en stikstof vanuit een bedrijf in Asten dat kippen vermeerdert en mest verwerkt, de massale vissterfte veroorzaakt in de Aa.
De lozing zou niet opzettelijk zijn gebeurd en vond plaats in een sloot op 1200 meter van de Aa in de nacht van zondag op maandag. Het gaat om een nieuw bedrijf en waarschijnlijk is er een aansluiting niet goed gemaakt. Op kosten van het bedrijf wordt de sloot van 1200 meter naar de Aa schoongemaakt. Het is aan de provincie om ook aangifte tegen het bedrijf te doen.
De vissen liggen in het water tussen Asten en Helmond. Bij een stuw aan de Gersdijk in Helmond zal het Waterschap de dode vissen uit het water halen door middel van automatische grijpinstallatie. De oevers zijn gemaaid om te voorkomen dat vissen blijven steken in planten.
Bron: ANP en Eindhovens Dagblad

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.