Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Honderd boeren beboet voor fraude met registratie koeien

06-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
koeien_tinyvdmeer.jpg

© Fotograaf: tinyvdmeer

Het Openbaar Ministerie heeft aan circa honderd melkveehouders boetes opgelegd tussen de 700 en bijna 24.000 euro. Volgens het OM hebben de boeren gesjoemeld met de registratie van dieren, waardoor het leek of er minder melkkoeien waren. Daardoor werd ten onrechte subsidie opgestreken en werd bespaard op de mestafzet. Ongeveer twintig zaken worden aan de rechter voorgelegd.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit startte eind 2017 een reeks onderzoeken. Fysieke inspecties van boerenbedrijven leidden tot 140 dossiers. Ongeveer 125 bedrijven hadden zo'n 3000 koeien te veel. In sommige gevallen werd vermoedelijk niet met opzet gefraudeerd, maar was er sprake van slordigheid of onmacht, aldus het OM. Registratie bleek moeilijk op orde te houden, mede door de complexe, veranderende regelgeving.

Bij ongeveer de helft van de bedrijven is volgens justitie wel sprake van opzet. De boetes zijn opgelegd na hoorzittingen. Circa vijf zaken zijn - al dan niet voorwaardelijk - geseponeerd.

Geboortecijfers

Melkveehouders moeten al hun runderen registreren in een Identificatie- en Registratiesysteem (I&R). In 2017 waren er volgens de I&R-cijfers veel vaker twee- en meerlingen geboren bij koeien dan normaal. Door met de geboortecijfers te knoeien is het voor boeren makkelijker om aan de regels voor fosfaatuitstoot te voldoen, zonder daarvoor runderen te hoeven wegdoen.

LTO Nederland uit in een reactie op de OM-cijfers haar ongenoegen over het beeld dat begin 2018 is neergezet over fraude in de melkveehouderij. "Het heeft de sector onnodig beschadigd." Volgens de overheid, zegt LTO, ging het toen om duizenden gevallen, waarvan er nu "amper honderd" zijn overgebleven.

Foutieve beeldvorming

"Na ruim 2,5 jaar staat minder dan 2 procent van de verdenkingen van fraude met de kalveradministratie nog maar overeind", aldus Wil Meulenbroeks, voorzitter van de vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland. "Al snel na de eerste berichtgeving bleek het onterecht dat de gehele sector in een kwaad daglicht werd gesteld. Boeren die niet alleen met passie voor hun koeien zorgen maar ook de verregaande administratieve verplichtingen naar eer en geweten volgen zijn de dupe geweest van deze foutieve beeldvorming. Minister Schouten heeft daar terecht haar excuses voor aangeboden, maar het is belangrijk dat de les voor de toekomst wordt onthouden. De overheid moet éérst gedegen onderzoek doen en de feiten op orde hebben, in plaats van op basis van vermoedens een hele sector onterecht te brandmerken als frauduleus."

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.