Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hond herkent gezichten

6 aug 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Hond_leanora.jpg

© Fotograaf: leanora

Honden kunnen hun baas herkennen aan de hand van het gezicht van hun baas. Dat concluderen wetenschappers uit Padua in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour. Hun bevindingen zijn opmerkelijk, want wilde honden herkennen elkaar normaal gesproken voornamelijk aan elkaars lichaamsgeur en lichaamstaal.
Experiment
De wetenschappers kwamen erachter dat honden hun baas aan hun gezicht herkennen door ze in een kamer te plaatsen met twee deuren. In de kamer liepen twee mensen rond: het baasje van de betreffende hond en een voor de hond onbekend persoon. De wetenschappers volgden de oogbewegingen van de hond en keken naar wie hij het meeste keek. Ook bekeken ze voor welke deur de hond ging zitten nadat de personen de kamer beide via verschillende deuren hadden verlaten. De honden kozen voor de deur waar hun baas door was verdwenen.
Vervolgens herhaalden de wetenschappers het experiment, maar nu bedekten de mensen in de kamer hun gezichten met een masker. De honden raakten in de war en liepen willekeurig achter mensen aan. Dit suggereert dat honden mensen vooral aan hun gezicht herkennen.
Bron: Nu.nl

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar