Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hollandse hurleys

23 sep 2010
  •  
leestijd 1 minuten
Hurling is een teamsport waarbij je punten scoort door met een stick - de hurley - de bal in een doel te slaan. Het is een Keltische sport die eigenlijk alleen nog in Ierland wordt gespeeld. Het wordt de snelste teamsport ter wereld genoemd: de bal kan met 150 km per uur door de lucht suizen. Het harde en fysieke spel wordt alleen door mannen gespeeld. De vrouwelijke, mildere versie, heet camogie.
De sticks – of camáns - lijken op hockeysticks maar dan met een breder, platter blad aan de onderkant. Ze worden traditioneel van essenhout gemaakt. Essen groeien natuurlijk op meerdere plekken, maar in de Flevopolder groeien ze op een manier die ze zeer geschikt maakt voor hurleys. De bomen groeien daar namelijk op de oude zeebodem die langzaam inklinkt, waardoor de voet van de boom gedeeltelijk bloot komt te liggen. En het is die brede boomvoet waar je de brede hurleybladen uit snijdt.
Staatsbosbeheer is de beheerder van de essenbossen; zij leveren jaarlijks 50.000 tot 80.000 planken die tot sticks worden gesneden. Het voorsnijden gebeurt in Nederland door houtsnijder Aart Bosch; het tot gladde stick snijden gebeurt bij Torpey Hurleys in Ierland. John Torpey speelde de sport zelf 36 jaar en is nu de grootste producent van hurleys in Ierland. Het essenhout uit de Flevopolder noemt hij ‘exceptionally good’.