Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hollandse garnalen krijgen MSC-certificaat

  •  
11-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Hollandse garnaal

© Bron: Pixabay

De visserij op Hollandse garnalen krijgt een internationaal milieukeurmerk voor duurzame wildvangst. Minister Carola Schouten van landbouw en visserij is dinsdag in Brussel bij de uitreiking van het zogenoemde MSC-certificaat.

Goed beheerde visserij

“Het keurmerk is voor de garnalenvissers de kroon op tien jaar hard werken", aldus Schouten. “Het is goed dat er vanuit de sector aandacht is voor duurzaamheid. Dit is een mooie mijlpaal." Het keurmerk garandeert de consument dat de garnalen uit een gezond en niet overbevist bestand komen, dat de visserij goed wordt beheerd en dat de bevissing minimaal effect heeft op het ecosysteem.

Strenge milieustrandaard visserij

MSC staat voor Marine Stewardship Council, een onafhankelijke organisatie die het keurmerk en certificeringsprogramma heeft ontwikkeld. De erkenning voor de Hollandse garnalenvissers is het resultaat van een samenwerking met de Deense en Duitse collega's die het certificaat eveneens krijgen. Het is de strengste milieustandaard voor wildvangstvisserijen die er is. 

Gemeenschappelijk visvangstbeleid

Sinds 1 januari 2016 voeren ongeveer 400 garnalenvissers uit de drie landen, ofwel 90 procent, een gemeenschappelijk beleid met onder meer oogst- en technische regels en een onafhankelijk controlesysteem. De drie landen proberen ook België en Frankrijk te betrekken bij het duurzame visbeleid voor de Hollandse garnalen, die door de Belgen en Fransen grijze garnalen worden genoemd.  
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.