Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hollandse Duinen: iedere dag anders

22 mrt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
CCC_0142

© Hollandse Duinen. Fotograaf: Cas van den Bomen

De duinen van Zuid-Holland vormen de meest dynamische natuur van ons land, met stuivende duintoppen, stille meertjes en bunkers vol vleermuizen.
Hollandse Duinen is een groot Nationaal Park in oprichting: het wordt gevormd door het duingebied tussen Noordwijk en Hoek van Holland, inclusief de landgoederen en bollenvelden in het achterland, tot en met het Haagse Bos onder de rook van station Den Haag Centraal.
Hoofdbeheerders van dit uitgestrekte gebied zijn Staatsbosbeheer en waterwinbedrijf Dunea . Het is in eerste instantie dankzij die waterwinning – sinds 1874 - dat dit duingebied nog altijd natuur is, en niet volgebouwd met huizen.

Dynamisch

Als gevolg van de wind – geholpen door de beheerders – veranderen de duinen iedere dag van uiterlijk. Bijzonder is ook dat deze prachtige en uitgestrekte natuur zich in een van de drukste delen van Nederland bevindt. En dat was vroeger ook al zo; het is een van de oudste in cultuur gebrachte landschappen van ons land.
De Duiters hebben er in de Tweede Wereldoorlog een belangrijk stempel op gedrukt door de Atlantikwall, waarvan de bunkers, muren en loopgraven inmiddels helemaal zijn opgegaan in de natuur en daar een habitat vormen voor vleermuizen en korstmossen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar