Druiven kunnen regelrechte gifbommetjes zijn, zo blijkt uit de jaarlijkse gifmetingen van Milieudefensie. Het alternatief is biologisch. Er zijn nu zelfs biologische druiven van eigen bodem. Hilde en Arnold Jansen van kwekerij Nieuw Tuinzight kweken hun tafeldruiven zonder bestrijdingsmiddelen, zonder kunstlicht en zonder verwarming. En lekker dat ze zijn! Andrea kon er geen genoeg van krijgen.
In Den Hoorn in het Westland, bekend van de glastuinbouw, ligt druivenkwekerij
Nieuw Tuinzight
, van kwekers Hilde en Arnold Jansen. Hun familie zit al sinds 1885 in het druiventelersvak, een teelt die jarenlang héél groot is geweest in het Westland. De Hollandse druiventeelt ging echter over de kop door de aanvoer van goedkope druiven uit het buitenland.
Na jaren noodgedwongen paprika’s te hebben geteeld, ging het een paar jaar geleden weer kriebelen bij Hilde en Arnold Jansen en hebben ze hun druiventelersvak weer opgepakt. Maar nu biologisch: zonder bestrijdingsmiddelen, zonder kunstlicht en zonder verwarming. Ongedierte wordt biologisch bestreden en lastige kevertjes worden met de hand weggevangen.
Rassen die ze telen zijn Westlandse rassen als de Blauwe en Witte Frankenthaler, de Black Alicante en de Muscaat van Alexandrië. Daarnaast worden verschillende Belgische rassen gekweekt, waaronder Leopold III, Baydor en Emile Royal.
De druiven van Nieuw Tuinzight worden uitsluitend verkocht via de eigen winkel bij de kwekerij en op de zaterdagse boerenmarkt op de Noordermarkt in Amsterdam (tijdelijk in de Westerstraat).