Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoge Veluwe sluit weg vanwege stikstof

  •  
26-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1717 keer bekeken
  •  
hubertus_rekt_zich_uit_5f1d537dbca90_large

Hubertus leeft in het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Hij heeft net twee uur in de bosjes gelegen, staat op en rekt zich uit.

© Fotograaf Angela55 - 2020

Het Nationale Park De Hoge Veluwe sluit in september van dit jaar de De Wetweg voor gemotoriseerd verkeer. De weg maakt deel uit van een populair rondritje over De Hoge Veluwe. Het park neemt die maatregel om de hoge stikstofuitstoot boven het Otterlose Zand terug te dringen. Het Otterlose Zand is een belangrijk stuifzandgebied in Europa, maar de kwaliteit van het gebied is matig tot slecht, aldus de boswachters van het nationale park.

Minder stuifzand door stikstof

Nederland heeft het meeste stuifzand van Europa. Ruim 40 procent van dat stuifzand is te vinden op de Veluwe. Het Otterlose Zand is met 324 hectare een van de grootste gebieden. Het bestaat uit grote zandvlaktes met stuifduinen en vliegdennen, waar veel bijzondere planten en dieren leven. Nederland is in Europees verband verantwoordelijk voor behoud en herstel van stuifzandlandschappen. Maar de afgelopen honderd jaar is het stuifzand al flink in oppervlakte afgenomen.

Het stuifzand groeit volgens het park dicht met stikstofminnende soorten. Die soorten verdringen onder meer de kenmerkende korstmosvegetatie. Er zijn snel maatregelen nodig, aldus de boswachters. Die beginnen dit jaar daarom ook met het verwijderen van bos en hout dat na 2007 op het stuifzand is gegroeid.

Weerstand

Het afsluiten van de De Wetweg roept weerstand op, omdat die deel uitmaakt van een populaire route. Deze route voert onder meer langs het in 1915 door Helene Kröller-Müller bestelde beeld van generaal Christiaan De Wet, gemaakt door Joseph Mendes da Costa. Ouderen en mensen met een beperking klagen dat ze op steeds minder plekken in het nationale park kunnen komen.

Bron: ANP

Meer over:

stikstof, klimaat, veluwe
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.