Vroege Vogels

Hoge Veluwe sluit park tegen 'vreemd wild'

  •  
05-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
veluwe

© Veluwe, Fotograaf: jaban43

Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft wilddoorgangen van het park naar de bossen daaromheen afgesloten met hoge hekken. Het park is de grote toeloop van herten uit het Deelerwoud beu en wil bovendien beslist niet dat er een wolf in het park komt. Mocht er toch een wolf binnenkomen, dan wil de parkdirectie dat dier laten afschieten.

Instroom dieren

Dat schrijft parkdirecteur Seger baron van Voorst tot Voorst in een verklaring voor het besluit hekken te plaatsen bij de ecoducten, die het park toegankelijk maakten voor wild van buitenaf. "Het park is nu gesloten voor grofwild van buiten. Dat blijft zo tot we nieuwe afspraken hebben gemaakt met de provincie Gelderland en Natuurmonumenten over de instroom van herten en over de wolf."
De Hoge Veluwe is particulier bezit en mag dus zelf besluiten om hekken te bouwen. De provincie Gelderland is er naar eigen zeggen niet gelukkig mee.

“Hype”

Het park werkte in 2013 met grote tegenzin mee aan het plaatsen van ecoducten. "Een hype. We hebben altijd gezegd: we willen geen overlast krijgen van de buren. Maar we hebben nu al voor het derde jaar een grote groep herten uit het Deelerwoud. En die moeten we afschieten om het natuurlijk evenwicht in het park te behouden. Er gaan namelijk nauwelijks herten uit het park naar buiten", aldus Van Voorst tot Voorst.

Tegen de wolf

De parkdirecteur is ook fel tegen de wolven op de Veluwe. "Nederland is volslagen ongeschikt voor wolven. De problemen zullen zich vanzelf aandienen." Hij vreest dat een wolf zijn wilde schapen zal aanvallen. Schieten op een wolf mag niet, omdat het een beschermde soort is. De Hoge Veluwe wil een uitzondering, maar is buiten het provinciale wolvenplan gehouden.
Bron: ANP

Meer over:

wolf, hoge veluwe
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Betje18
Betje187 jul. 2019 - 6:17

Het gaat over nationaal park' De Hoge Veluwe'.Dat is privé bezit dus ! Niet over de Veluwe het gebied.goed lezen!!!

Wimneth
Wimneth6 jul. 2019 - 12:14

Een wereldprimeur.Sinds een paar dagen het grootste hertenkamp van de wereld.#De Hoge Veluwe.Afgesloten voor externe herten en de #wolf.Herten zouden afgeschoten moeten worden om de populatie te beheren.De wolf zou moeflons kunnen vreten.Waarom dan de afsluiting?De wolf vreet herten en moeflons. Misschien wel in een andere volgorde, misschien wel allebei.De herten hoeven dan niet afgeschoten te worden en de moeflons hoeven niet meer naar het land van herkomst uitgezet te worden.In tegenstelling tot de wolf, dat ooit een inheems dier was, is de moeflon dat niet.Trouwens er is een goed Engels woord voor. “Wildlife” met de nadruk op Wild.

dickteunissen
dickteunissen5 jul. 2019 - 18:32

Weer zo'n "Baron" die nog chronisch in de vorige eeuw leeft.Toen hadden de rijken allemaal een afgesloten gebiedje waar ze dieren konden houden en lekker jaarlijks konden afschieten om zich daarna met hun vriendjes op het terras te goed te doen aan een heerlijk reeboutje en een champie!En dat alle zogenaamd onder het mom van "natuurlijk evenwicht" en "natuurbehoud".Dat gedrag accepteert niemand toch meer in de 21ste eeuw!En dan die uitspraak over de wolven.Slaat helemaal nergens op.Koop een paar goede honden om de schapen te beschermen, moet kunnen als je zo'n titel hebt. Baron van Voorst tot Voorst, hopelijk krijgt u uw realiteitszin nog dit jaar terug.Want met zo'n grote portie heimwee naar het verleden wordt elke levensdag een marteling...

MarianClaasen
MarianClaasen5 jul. 2019 - 18:24

Die baron vreest dat de wolf de hobby van de jagers afpakt, de wolf is immers hun concurrent, de enige natuurlijke overigens.

annewolf
annewolf5 jul. 2019 - 17:55

Hekken om de Veluwe! Moet toch niet gekker worden zeg, de rijken hebben de macht maar niet altijd de empathie! Meneer van Voorst tot Voorst wellicht kunt u zich permitteren honden aan te schaffen die uw schapen beschermen!? Wat een gecultiveerd park is het aan het worden zeg, zo jammer..enne de dieren zijn er al vele jaren eerder dan de mensen! Zo jammer dat mensen zich verbeelden altijd de baas te kunnen spelen!

bomendromer
bomendromer5 jul. 2019 - 17:21

Misschien ben ik ook niet zo blij met de komst van de wolf.................  Maar ik vind dat mensen ook niet overal zouden moeten mogen komen. Wij zijn de echte invasieve soort.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.