Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hof Den Haag buigt zich over schone lucht

18 feb 2019
  •  
leestijd 1 minuten
SMOG luchtvervuiling grauwe gans

© Grauwe ganzen in de smog - Fotograaf LidideBoer

De juridische strijd om schone lucht gaat maandag verder voor het gerechtshof in Den Haag. Daar dient het hoger beroep dat Milieudefensie heeft ingesteld tegen de Staat. De milieuclub wil dat Nederland zich houdt aan de Europese wet, het mensenrecht op gezondheid respecteert en geen nieuwe maatregelen neemt die schadelijk zijn voor mens en milieu. In december 2017 verloor de milieubeweging de bodemprocedure, die in mei 2016 in gang was gezet.

Europese luchtkwaliteitsnormen

De rechter vond het probleem te complex om het de Staat te verwijten dat nog niet is voldaan aan de Europese luchtkwaliteitsnormen. De eisers hadden volgens de rechter ook duidelijker moeten bewijzen dat de maatregelen niet voldoen en welke concrete schade daardoor is ontstaan. Milieudefensie stapte naar het hof.

Staat moet knelpunten in kaart brengen

Tussentijds werden er diverse kort gedingen gevoerd over de kwestie, waarvan de eisers er in september 2017 een wonnen. De rechter bepaalde toen dat de Staat de knelpunten in kaart zou brengen, snel moest gaan voldoen aan de Europese wet en geen nieuwe maatregelen mocht treffen die tot nieuwe overschrijdingen kon leiden. De Staat gaf aan de eerste twee eisen te zullen uitvoeren maar ging in beroep tegen de derde eis. In mei 2018 verloor Milieudefensie het beroep over deze derde eis.
Deze kwestie staat los van de rechtszaak die duurzaamheidsorganisatie Urgenda tegen de Staat voert voor meer maatregelen om de uitstoot van CO2 tegen te gaan. Urgenda won daarover twee rechtszaken, in 2015 en in november 2018. De Staat is naar de Hoge Raad gestapt.
Bron: ANP
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.