Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hof buigt zich over rol Staat bij CO2-uitstoot

28 mei 2018
  •  
leestijd 1 minuten
co2 - publiek domein

© Bron: byrev

De uitspraak in 2015 was opzienbarend: de Haagse rechtbank oordeelde dat de overheid ervoor moet zorgen dat de uitstoot van het broeikasgas CO2 in Nederland in 2020 met zeker 25 procent is teruggedrongen ten opzichte van 1990. Maandag dient het hoger beroep van de Staat voor het gerechtshof in Den Haag.

Rechtzaak tegen de Staat

De rechtszaak was aangespannen door klimaatorganisatie Urgenda en honderden mede-eisers. De rechter oordeelde destijds dat CO2-uitstoot klimaatverandering veroorzaakt en daarmee de zeespiegel en voedselvoorziening bedreigt. "De overheid moet burgers hiertegen beschermen", stond in het vonnis.
De overheid ging in beroep omdat er ‘vraagtekens’ waren bij de wijze waarop de rechtbank het kabinetsbeleid toetst. “De rechter verklaart internationale verdragen tussen landen rechtstreeks van toepassing op de inwoners van Nederland en stelt ambities die landen met elkaar afspreken voor de toekomst vandaag al als ondergrens van zorgvuldig beleid vast”, aldus Wilma Mansveld, zij was destijds staatssecretaris van Milieu.
Het kabinet ging, ondanks het lopende hoger beroep, wel door met de uitvoering van het vonnis. Maandag zal duidelijk worden wanneer het hof uitspraak doet.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar