Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hoera! Onze muzieksamensteller viert zijn 1000ste uitzending

  •  
03-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
386 keer bekeken
  •  
Rénald Ruiter.stillRS

Rénald Ruiter vertelt

© Casja

Precies duizend radio-uitzendingen heeft 'ie het nu al gedaan: muziek samenstellen voor Vroege Vogels. Rénald Ruiter is de man die zich elke week weer buigt over welke muziek we in de radio-uitzending draaien. 

Licht en klassiek

Al sinds jaar en dag vinden we dat vooral lichte, klassieke muziek hoort bij de sfeer van Vroege Vogels op zondagochtend. Soms met een klein uitstapje, via filmmuziek bijvoorbeeld. En elke week stelt Rénald met veel zorg, geïnspireerd door niet alleen de onderwerpkeuze maar ook door allerlei andere bronnen, de muziek uit.
In het volgende filmpje laat Rénald zien hoe hij thuis de muziek voor een Vroege Vogels uitzending selecteert. De tekst gaan verder onder het filmpje:

Carrière van een muzieksamensteller

Rénald begon zijn carrière bij Vroege Vogels al in 1983. Hij was toen net afgestudeerd voor het Staatsexamen gitaar in Den Haag en werd hij via-via gevraagd om enkele werkzaamheden van VARA-producer Jan Stoeckart over te nemen. Een week later al stelde Rénald op de zondagochtend zijn eerste Vroege Vogels muziekjes samen. 

Naast zijn omroepklussen heeft hij altijd gitaarles gegeven. Elke week komen de leerlingen, zowel jong als oud, langs voor een gitaarles variërend van spaans-klassiek, flamenco, Zuid-Amerikaans, blues, fingerpicking tot improvisatie en het samenspelen van een goede popsong. Een brede interesse in muziekstijlen die zijn oorsprong gedeeltelijk vindt in de ervaring die Rénald Ruiter volgens eigen zeggen als muzieksamensteller van Vroege Vogels en muziekproducer bij de VARA had opgedaan. Hij bleef bij de radio tot 1990. Sinds augustus 2006 is Rénald Ruiter weer in dienst van Vroege Vogels en zoekt hij weer de muziek uit.

Beluister de afspeellijst op Spotify samengesteld door Rénald Ruiter:

Meer over:

muziek,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

kroon
kroon6 nov. 2019 - 1:31

 Zonder die muziek zou ik niet luisteren, denk ik. Wakker worden met VV is een genot zo.

GerardHavik
GerardHavik3 nov. 2019 - 10:09

Het is de unieke mix van rapportages, klassiek en populair die mij al twintig jaar op zondagmorgen de radio laat aanzetten. De rest van de week ben ik niet voor half negen wakker maar zondagochtend geniet ik. Vandaag bijvoorbeeld zag ik in gedachten de vogels langs het strand lopen en hun kostje bij elkaar pikken met de muziek na de rapportage van de wulp. Heeerlijk.