Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hoekige krab op Ameland

13 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Hoekige krab

© Hoekige krab - Gerbrand Caspers

Op het strand van Ameland hebben twee wandelaars een hoekige krab gezien. Het dier werd waargenomen op de oostpunt van het eiland. In 2003 werd het dier al aangetroffen in de netten van vissers in het Nederlandse deel van de Noordzee, bij het Friese front. Echter, nooit eerder is er een hoekige krab gesignaleerd op een van de Nederlandse stranden, aldus Ecomare .

Krab zet voet aan wal

Het lijkt er dus op dat deze krab nu voor het eerst daadwerkelijk voet aan land heeft gezet. De meldingen over de krab op Ameland kwamen van Theo Kiewiet en Gerbrand Caspers. Beide zagen de krab op 31 augustus onafhankelijk van elkaar; waarschijnlijk hebben ze dan ook het hetzelfde dier gezien. Ecomare ontving een foto van Gerbrand Caspers die de krab weer in zee zette.

Warmere winters

Hoekige krabben leven in de Atlantische Oceaan en de Noordzee op plekken met klei op de bodem. Vroeger was de zuidelijke Noordzee in de winter te koud voor deze krab. Hier is de Noordzee ondieper en koelt dus sneller af. Nu door de klimaatverandering de zee opwarmt, is het hier ’s winters warm genoeg voor de hoekige krab. Daardoor breidt hij zich uit naar het zuiden.

Meegelift?

Eén vondst zegt niet veel over of de soort zich echt in het kustgebied heeft gevestigd. Mogelijk is het Amelander exemplaar met een viskotter naar het kustgebied vervoerd.
Bron: Ecomare

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.