Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hoe ziet een bos van de toekomst eruit?

20 mrt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
Aanleg bos van de toekomst

Aanleg bos van de toekomst

© Henny Radstaak

Minister Carola Schouten van LNV wil dat er de komende tien jaar maar liefst 37.000 hectare bos aangeplant wordt in Nederland. Dat is een uitbreiding van 10 procent van het huidige oppervlak aan bos. Deze ambitie zet zij in om de doelen te halen zoals die zijn vastgelegd in het klimaatakkoord. Die bossen zijn nodig ter verbetering van de biodiversiteit en voor het vastleggen van koolstof. Bovendien moeten de bossen klimaatbestendig zijn. Maar hoe leg je een klimaatbestendig bos aan?

Risico's verkleinen

Op een perceel ergens op de Veluwe is de Bosgroep Midden Nederland bezig om te experimenteren met het aanleggen van bossen van de toekomst. Daar ligt een vrij open bos van grove dennen, waar haagbeuken, berken en douglassen (een sparrensoort) bij aangeplant worden. Door afwisseling van soorten wordt een bos klimaatbestendiger. Risico’s naar aanleiding van extremen zoals ziektes en plagen worden dan kleiner en zo’n bos heeft ook een groeter droogteresistentie. Verschillende bomen hebben verschillende wortelsystemen, dus is er minder concurrentie.

Uitgekiend bosbeheer

Bomen leggen CO2 vast en produceren zuurstof. Hoe meer bomen er zijn die CO2 vastleggen, hoe minder impact op ons klimaat. Zolang de bomen in een bos groeien leggen ze die kooldioxide vast in biomassa. Maar als bomen volgroeid zijn nemen ze geen extra CO2 meer op. “Door een uitgekiend bosbeheer, in de vorm van een voortdurend zorgvuldige houtoogst en een passende verjonging, kan het opnameproces op een hoog niveau gehouden worden”, zegt de Bosgroep. De grove dennen van het Veluwse perceel zijn al oud en groeien minder hard, daarom worden nu jonge en andere boomsoorten tussen de oude dennen aangeplant.

Meer over:

bossen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar