NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hoe verplaats je galloways?

20 nov 2015
  •  
leestijd 3 minuten
galloway_03.jpg

© Fotograaf: kanjer

Ieder jaar worden de galloways in de Ooijpolder bij elkaar gedreven en geselecteerd. Een deel mag blijven, een deel wordt verplaatst of geslacht, want zo blijft de kudde sterk. Maar dat gaat allemaal niet vanzelf. Begeleiding met zachte hand heeft het meeste effect. 
Deze methode is ontwikkeld door de Amerikaanse Temple Grandin, autoriteit op het gebied van humaan slachten.
Galloway2
Dit kalf heeft last van vliegen. Fotograaf: Kanjer.
Praktische tips:
• De meeste landbouwhuisdieren zijn van oorsprong prooidieren, waardoor angst bij hen de meestontwikkelde emotie is.
• Beangstigende ervaringen worden soms nooit meer vergeten. De eerste ervaringen met iets nieuws, zoals in een veekar vervoerd worden, moet niet beangstigend zijn. 
• Vaak is tegendraads gedrag het gevolg van angst. Als bange dieren zich ergens tegen verzetten en ze worden daarvoor afgestraft, wordt de angst alleen maar sterker. Belangrijker is om het dier gerust te stellen.
• Moet een angstig dier apart gezet worden voor een medische behandeling of iets anders onaangenaams, dan is het raadzaam daar een mak, rustig dier naast te zetten. Dit heeft een kalmerende werking op het angstige dier.
• Een dier dat tijdens een behandeling wild gaat tegenspartelen, moet niet losgelaten worden voordat het rustig is. Anders leert het dier namelijk dat tegenspartelen helpt. Praat en aai totdat het dier rustig is en laat het dan pas los.
• Als je dieren noodgedwongen regelmatig aan een onaangename behandeling moet onderwerpen, dan kun je voorkomen dat de dieren jou met de behandeling associëren. Door bij dergelijke gelegenheden een andere overall aan te trekken dan tijdens de normale werkzaamheden of door het dier mee te nemen naar een aparte plek. Beloon de dieren na afloop met een lekker hapje.
• Een radio aan met afwisselend muziek en praten vermindert de reactie op onverwachte geluiden.
• Beloon goed gedrag van dieren met eten en aandacht in de vorm van praten en aaien of klopjes.
• Als je gewoon bent dieren vooruit te laten lopen door hun staart om te draaien, laat dan de staart los zodra het dier beweegt. Zo beloon je het dier voor lopen. De volgende keer zal het dier gaan lopen zodra je de staart beetpakt.
• Als je een komplete kudde wilt verplaatsen, richt je dan op het verplaatsen van de leider in plaats vandat je de achterste dieren gaat opjagen.
• Wees consequent in hoe je met je dieren omgaat. Als je over het algemeen goed met ze omgaat, maar een enkele keer toch te ruw, dan is je gedrag onvoorspelbaar en vertrouwen de dieren je minder.
• Beloon dieren na een vervelende ervaring zodat het nare gevoel sneller verdwijnt. Je kunt dieren vrijwillig laten meewerken aan tal van handelingen, alles hangt af van hoe je het brengt. Temple Grandin noemt als voorbeeld dat ze schapen met porties graan als beloning getraind heeft om in een fixatie-apparaat te gaan, waarin ze niet alleen vastgehouden werden, maar ook gekanteld. Er waren schapen bij die na het loslaten tot 9 keer toe terug in de rij gingen staan voor nog een keer.
Voorwaarde is wel dat de dieren tijdens de eerste kennismaking gewoon in en uit kunnen lopen, gevolgd door beloning en dat het kantelen pas in een later stadium van het leerproces gedaan wordt.
• Tenslotte: zelfs het meest diervriendelijke huisvestingsysteem is waardeloos, tenzij het goed gemanaged wordt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.