Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe staat het met de kier bij Haringvlietsluizen?

08-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
vishotel_haringvliet

Vishotel met Tinka Murk

© Reindert Nijland

Vanaf oktober 2018 zouden de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier gezet worden om Rijn en Maas weer te verbinden met de Noordzee. De dynamiek van de delta zou hersteld worden en trekvissen moesten weer kunnen migreren. Maar dat is niet gebeurd. Pas een jaar later was het zover.

Natuur

De afdamming van het Haringvliet had niet alleen gevolgen voor de trekvissen, ook kust- en weidevogels zagen hun leefgebied verdwijnen. Het riet verdween en het gebied verruigde met wilgenroosjes, guldenroede en brandnetels. Veel vogels verdwenen: baardmannetjes, waterrallen, velduil, grote karekiet, zwarte ruiters, wulpen. Inmiddels is het aantal planten en vogelsoorten weer toegenomen, maar een brakwatergetijdengebied als type ecosysteem is erg zeldzaam en dat is verdwenen.

Onderzoek

Om te kijken wat het effect is van de kier is op twee plekken een vishotel geplaatst, een kunstrif van betonnen buizen waar vissen kunnen schuilen. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit gaan regelmatig duiken op deze plekken om te kijken wat er rondzwemt. Dit onderzoek wordt gefinancierd door het Droomfonds Haringvliet.


Deze zomer is Vroege Vogels ook langsgegaan bij het vishotel voor de TV-opnames. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor