Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe snel gaat een slak?

  •  
22-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3206 keer bekeken
  •  
slak1
Een slak gaat hooguit vijf meter per uur, volgens Vroege Vogels-columnist Koos Dijksterhuis. Aukje Gjaltema uit Delft geloofde er niks van en deed snelheidsmetingen bij diverse soorten slakken. En wat blijkt? Sommigen halen makkelijk het dubbele. Ze schreef er een stukje over in het tijdschrift van de KNNV afdeling Delfland:
'Zondag 7 augustus, een bewolkte dag. Het heeft niet geregend, maar de lucht is vochtig. Ik heb een restantje kattenvoer op het balkon gestrooid voor de vogels, maar die hebben er vandaag geen zin in. Wel zie ik er een uurtje later een akkerslakje bij zitten, en een tweede is onderweg. Jonkies nog, zo’n 3 cm lang. Even later zitten de twee slakjes te eten. Zelfs een mier sleept een brokje weg richting nest. Een derde akkerslakje komt aangekropen, maar gaat met vrij constante snelheid aan het lekkers voorbij, richting planten. Hoe snel zou die slak gaan? Snel pak ik een liniaaltje en leg het langs zijn pad: 2 cm in 10 seconden, 4 cm in 20 s. Dat is 12 cm in een minuut, oftewel 7.2 meter per uur. Niet slecht voor een slak. Volgens Koos Dijksterhuis, op de radio bij Vroege Vogels, ligt het Olympisch record voor een slak op 5 meter per uur. Dat is dus bij deze verbroken."
Meting slak

© Aukje Gjaltema doet een snelheidsmeting. Fotograaf: Jeannette Parramore

Meer over:

slakken
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Jaap Cost Budde
Jaap Cost Budde22 sep. 2017 - 12:53

een slak zal alleen nooit een uur achter elkaar kruipen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.