Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hoe snel gaat een slak?

  •  
22-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1822 keer bekeken
  •  
slak1
Een slak gaat hooguit vijf meter per uur, volgens Vroege Vogels-columnist Koos Dijksterhuis. Aukje Gjaltema uit Delft geloofde er niks van en deed snelheidsmetingen bij diverse soorten slakken. En wat blijkt? Sommigen halen makkelijk het dubbele. Ze schreef er een stukje over in het tijdschrift van de KNNV afdeling Delfland:
'Zondag 7 augustus, een bewolkte dag. Het heeft niet geregend, maar de lucht is vochtig. Ik heb een restantje kattenvoer op het balkon gestrooid voor de vogels, maar die hebben er vandaag geen zin in. Wel zie ik er een uurtje later een akkerslakje bij zitten, en een tweede is onderweg. Jonkies nog, zo’n 3 cm lang. Even later zitten de twee slakjes te eten. Zelfs een mier sleept een brokje weg richting nest. Een derde akkerslakje komt aangekropen, maar gaat met vrij constante snelheid aan het lekkers voorbij, richting planten. Hoe snel zou die slak gaan? Snel pak ik een liniaaltje en leg het langs zijn pad: 2 cm in 10 seconden, 4 cm in 20 s. Dat is 12 cm in een minuut, oftewel 7.2 meter per uur. Niet slecht voor een slak. Volgens Koos Dijksterhuis, op de radio bij Vroege Vogels, ligt het Olympisch record voor een slak op 5 meter per uur. Dat is dus bij deze verbroken."
Meting slak

© Aukje Gjaltema doet een snelheidsmeting. Fotograaf: Jeannette Parramore

Meer over:

slakken,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.