Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hoe ruikt de zee?

2 mei 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1156 keer bekeken
Hoe ruikt de zee

Geurkunstenaar Frank Bloem in zijn werkplaats

© Jeannette Parramore

Frank Bloem onderzocht twee jaar lang de geur van de Noordzee. Het resultaat is 'geurkunstwerk' Zeelucht, een parfum dat alle geuren bevat die je kan ruiken als je langs de vloedlijn loopt. Hij verwerkte veertig verschillende geuren in Zeelucht, van helmgras en hout, van kwal en krab, frietkraam en zonnebrand en van graafmachine en Hoogovens. De basis wordt gevormd door dimethylsulfide, een goedje dat bijna alle dieren en planten in de zee produceren’.

Ambassade van de Noordzee

Twee jaar geleden werd Frank Bloem door de Ambassade van de Noordzee (een organisatie die zich inzet voor de zee) gevraagd de geuren van de zee te onderzoeken. Eerder deed hij al mee aan een project over de onwelriekende walvisvaart en maakte een geur die daarbij paste. Voor Artis reconstrueerde hij de geur van olifanten.

Geuren uit de natuur

Frank Bloem, die beeldende kunst studeerde aan de Rietveld Academie, werkt sinds 2014 met geur en dan met name geuren uit de natuur. Behalve zeelucht maakt hij op verzoek ook de geur van het bos, van mos of van vers gemaaid gras. Voor projecten en exposities, maar ook voor de verkoop, want er is, juist in deze coronatijd, meer behoefte aan verse ‘buitenlucht’.

Geur maken

In 2016 opende hij parfumlab The Snifferoo voor zijn geurexperimenten. Hoe hij geuren moest maken, heeft hij zichzelf al doende geleerd. ,,Parfum is eigenlijk een eenvoudig product; je hebt geurstoffen uit planten of uit chemische fabrieken en die los je op in alcohol. Meer is het niet, iedereen kan het. Het moeilijkste is het kiezen uit de enorme hoeveelheid geurstoffen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar