Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe reageert kreeft en kabeljauw op kunstmatige riffen

  •  
07-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
kreeftOosterschelde_MarionHaarsma

© Kreeft in de Oosterschelde - Fotograaf Marion Haarsma

Onderzoekers van het universitaire Wageningen Marine Research en andere organisaties gaan de komende drie jaar volgen hoe kabeljauwen en kreeften zich gedragen bij het nieuwe windmolenpark Borssele 1&2 voor de kust van het Zeeuwse Westkapelle. Het grootste windmolenpark van Nederland is al sinds eind vorig jaar in bedrijf, maar werd maandag officieel geopend.

Biodiversiteit rond windmolens

Energiebedrijf Ørsted heeft bij de 94 windturbines voor de Zeeuwse kust vier kunstmatige riffen aangelegd. Het is al bekend dat de biodiversiteit op en rond funderingen van windturbines toeneemt. Ørsted wil weten of het aanleggen van riffen het onderwaterleven nog beter stimuleert.

De onderzoekers hebben 45 Atlantische kabeljauwen van een zender voorzien. Kabeljauw wordt beschouwd als een sleutelsoort: overleving en gedrag van die vis is een goede aanwijzing voor het effect van de riffen. Twaalf Europese kreeften hebben ook een zender gekregen. Kreeften jagen op andere soorten en de onderzoekers willen weten hoe dat op de riffen verloopt. Dat levert ook kennis op over de mogelijke ontwikkeling van een duurzame oogst van kreeften, aldus de wetenschappers.

Groene beleggingen

Borssele 1&2 kan met zijn 94 windmolens 1 miljoen huishoudens van stroom voorzien. Het Deense Ørsted ontwikkelde het park nadat het in 2016 een aanbesteding had gewonnen. Inmiddels heeft dat bedrijf alweer de helft van het eigendomsrecht doorverkocht aan het Noorse staatsinvesteringsfonds, voor bijna 1,4 miljard euro. Dat fonds werd door Noorwegen gevuld met opbrengsten van oliewinning, maar richt zich steeds meer op groene beleggingen.

Het park ligt op 23 kilometer voor de kust. Op een kavel gelegen naast Borssele 1&2 wordt ook gewerkt aan windpark Borssele 3&4 waar 77 windmolens komen. Verder komt er een klein innovatiegebied met de naam Borssele 5, waar twee windmolens komen.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.