Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hoe praten vissen met elkaar?

16 nov 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
193 keer bekeken
  •  
snoekbaars_hbrummelhuis.jpg

© Fotograaf: hbrummelhuis

Het trommelen van de kwabaal met hun zwemblaas, klikgeluidjes van de snoekbaars voor echolocatie of de zware brom van een meerval die zijn prooi verdoofd. Allemaal geluiden onderwater van vissen. Dat vissen dat doen is eigenlijk nog niet zo heel lang bekend. Baudewijn Odé, eigenlijk de plantenman van FLORON, is als hobby in de materie gedoken. Inmiddels is hij een echte visgeluidenjager geworden.

Bescherming

Om kwetsbare zoetwatervissen beter te kunnen beschermen, kan het herkennen van soorten via geluiden erg handig zijn. Zo heeft het kunnen thuisbrengen van de kwabaal al geleid tot een beter inzicht in het verspreidingsgebied van dit dier. Ook het effect van verstoring door menselijk geluid kan zo beter in kaart worden gebracht.

Geduld

Het thuisbrengen van de vissengeluiden is niet simpel en vraagt veel tijd. Het is lang niet altijd mogelijk om een visuele check te hebben op de vis die je hoort. Daarom zou je eerst in bassins de geluiden van de verschillende vissoorten in kaart moeten brengen. Odé gaat dat binnenkort doen op een onderzoekslocatie in België.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar