Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe lossen we de droogtecrisis op?

  •  
29-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
Kampina_droogte

Drooggevallen vennen van de Kampina

© Natuurmonumenten

Het is dit voorjaar droger dan ooit gemeten in Nederland. Op verschillende plekken in ons land is het besproeien van land verboden. Maar daarmee is het enorme watertekort niet op te lossen. De natuur zucht enorm onder de enorme droogte. De grote vraag is hoe we deze crisis gaan oplossen. Grondwaterexpert Perry de Louw van Deltares lanceerde enkele weken geleden een plan om het grondwater van de Veluwe in de toekomst structureel te kunnen aanvullen. Het idee van ‘De Nationale Watergieter’.

Volgens de Louw is een van de grootste problemen het vasthouden van water in de zandgebieden is ingericht zo efficiënt mogelijk water af te voeren. Hierdoor vallen beken en sloten sneller droog, verdroogt de natuur en heeft ook de landbouw last van droogteschade.

Nationale Gieter

Perry de Louw lanceerde enkele weken geleden een idee om een deel van het rivierwater in de ondergrond van de Veluwe op te slaan. De Veluwe is het grootste en hoogste zandgebied van ons land en zucht al tijden onder de droogte. Volgens de Louw kan je met 0,5% van de rivierafvoer 300 miljard liter per jaar in de Veluwe opslaan. Het water uit de IJssel en de Rijn moet omhoog gepompt worden waardoor het via infiltratievennen in de bodem van de Veluwe sijpelt.

Watersysteem op de schop

De laatste maanden zitten wetenschappers, waterschappen en drinkwaterbedrijven regelmatig met elkaar aan tafel om te praten over de droogtecrisis. Het wordt steeds duidelijker dat hoe we met ons zoete water omgaan in Nederland volledig op de schop moet. Het water moet beter worden verdeeld en we moeten zuiniger ermee omgaan. 

Toekomst

Het KNMI publiceerde deze week een studie waarin de ze droogte in Nederland koppelen aan klimaatverandering. Volgens het weer-instituut is de kans groot dat onze zomers in de toekomst nog droger worden. Oorzaken zijn de hogere verdamping vanwege de gemiddelde temperatuur die stijgt, en een groter neerslagtekort.

Meer over:

droogte, deltares
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.