Vroege Vogels

Hoe herken je eendenvrouwtjes?

  •  
22-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2082 keer bekeken
  •  
krakeend willemdewolf en mandarijneend

© Krakeendvrouw, foto's van: willemdewolf en mandarijneend

Vooral in de winter kom je in Nederland veel eendensoorten tegen. De mannetjes daarvan zijn vaak makkelijk te herkennen door hun opvallende kleurkenmerken, maar de vrouwtjes van krakeend, kuifeend, wilde eend en wintertaling, dat is een heel ander verhaal. Die zijn allemaal bruin - met respect - saai gekleurd en de soorten zijn op het eerste gezicht moeilijk van elkaar te onderscheiden. Ze houden zich vaak ook stil, dus aan het geluid herkennen, zoals bij veel andere vogelsoorten, is er ook niet bij. Maar, zoals zo vaak, als je beter kijkt zie je de verschillen wel.

Wit vlekje

Volgens Thijs Fijen, fanatiek vogelaar, begint de herkenning vaak al met een makkelijke regel: eenden zitten heel vaak in paartjes bij elkaar en als het mannetje in de buurt is, weet je vaak ook al meteen tot welke soort het vrouwtje behoort. De wintertaling is vaak de helft van de grootte van een wilde eend. De krakeend heeft altijd een wit vlekje op de zijkant en het kuifeendvrouwtje heeft, zoals de naam al zegt, een kuifje.

Foto-overzicht

Hieronder zie je vier verschillende 'onopvallende' eendenvrouwtjes. In het klein, in de hoek zie je hoe de man eruit ziet.
Wintertaling, foto's: karelbuitenkam en keesvenneker
wintertaling vrouw karelbuitenkam keesvenneker

© Wintertaling vrouw, foto's: karelbuitenkam en keesvenneker

Kuifeend, foto's: JanetBos en karelbuitenkamp
kuifeend JanetBos en karelbuitenkamp

© Kuifeendvrouw, foto's: JanetBos en karelbuitenkamp

Krakeend, foto's van: willemdewolf en mandarijneend
Wilde eend, foto's: gerkevisser en Hannitsko
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.