Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hoe herken je bomen in de winter?

7 jan 2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2385 keer bekeken
  •  
vlier site

Vlier heeft in de winter al nieuwe, groene blaadjes

© Henny Radstaak

In de zomer zijn bomen en struiken altijd wat makkelijker te herkennen aan hun bladeren, maar in de winter zijn bijna alle loofbomen kaal, dus moet je naar andere kenmerken kijken: de vorm van de boom, de bast, de twijgen en de knoppen. Of de afgevallen bladeren die eventueel nog onder de boom te vinden zijn.

Stef van Walsum bij eik site

Stef van Walsum van Floron bij een winterse zomereik

© Henny Radstaak

De eerste met nieuwe blaadjes

Op dit moment, begin januari, is er trouwens één struiksoort die makkelijk herkenbaar is omdat die al wel midden in de winter bladeren krijgt: de (gewone) vlier. “De vlier is altijd de eerste met nieuwe, groene blaadjes”, legt plantenkenner Stef van Walsum van Floron uit. “Dat is wel een risico, want wanneer het binnenkort keihard gaat vriezen heeft de vlier wel een probleem. Maar de struik maakt al in de herfst heel veel antivries aan en slaat die op in z’n jonge bladeren. Zodoende kan hij een béétje vorst wel hebben”.

Zomer- of wintereik?

Een beuk heeft een grote, brede kroon en is te herkennen aan de gladde bast. Maar niet elke boom met een gladde bast is een beuk. De esdoorn bijvoorbeeld, maar als je wat hoger kijkt zie je in de winter de vruchten nog in de boom hangen, een beuk heeft dat niet. Een eik heeft een stam met verticale, grillige ribbels. Maar dan heb je ook nog een zomer- en een wintereik. De bast van beide bomen ziet er hetzelfde uit, om de twee eikensoorten te herkennen moet je weer naar een ander kenmerk kijken: de steeltjes van de bladeren. “de zomereik heeft een kort steeltje, een wintereik een langere”, vertelt Stef van Walsum. “Moet je wel de mazzel hebben dat je de bladeren vindt”.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

ivn-er
ivn-er7 jan 2022 - 15:37

Er zijn hele goede boekem om bomen b.v. aan de knoppen te herkennen of aan de groeiwijze van (vrijstaande) bomen. Op internet even zoeken naar "winterkenmerken van bomen".