Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe gezond is jouw sloot?

  •  
14-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
slootjesdagen

© IVN

Dit weekeinde organiseren IVN en het Nederlands Instituut voor Ecologie, NIOO-KNAW voor de zesde keer de 'Nationale Slootjesdagen'. Iedereen wordt gevraagd om te kijken wat er in de sloot in de buurt leeft. Dat kan op meer dan honderd plekken onder leiding van ervaren gidsen van IVN, die je precies het verschil tussen een bootsmannetje en een geelgerande waterkever kunnen laten zien.

Net voldoende

Op basis van het onderzoek van vorig jaar, geven de ecologen van het NIOO de Nederlandse sloten gemiddeld een 6,9. 'Dat klinkt als een voldoende, maar houdt toch niet over, vindt ecoloog Sven Teurlincx van het NIOO. 'Voor dit onderzoek waren vooral de betere sloten uitgezocht, dus de steekproef was niet helemaal representatief. En als het in de betere sloten niet boven de 7 uitkomt, is het in een gemiddelde sloot nog een stuk minder.

Meststoffen

De sloten en slootbeestjes hebben volgens Teulincx vooral last van de grote hoeveelheden stikstof, fosfaat en andere meststoffen in ons land. 'En dat probleem is niet zo makkelijk te verhelpen. Zelfs rond het Naardermeer, waar stukken weiland in het voorjaar onder een laagje water worden gezet voor de weidevogels, zie je dat er veel meststoffen in het water terechtkomen. Het water dat het Naardermeer wordt binnengelaten moet dan ook eerst van meststoffen worden ontdaan, om de kwaliteit op peil te houden.

Doe mee met de slootjesdagen

Ook zin om met het schepnet aan de gang te gaan en de wetenschap een handje te helpen? Kijk op ivm.nl/slootjesdagen waar de gidsen te vinden zijn. 

Meer over:

slootjesdagen, ivn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.