Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe gaat de zwanenbalts?

  •  
03-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
zwaantjies.jpg
Zwanen tonen belangstelling voor elkaar in een groepsbalts. De vogels gaan dan dicht bij elkaar zwemmen en knikken met hun nek en hun kop naar zwanen in de buurt. Ondertussen maken ze snorkende geluiden. Deze geluiden vormen de inleiding tot de gezamenlijke vlucht.
Vlechten
Als partners elkaar gevonden hebben, gaan ze naast elkaar liggen. Vervolgens steken ze ritmisch de koppen in het water en hierbij dippen en poetsen ze zichzelf. Daarna duwen de zwanen de borsten tegen elkaar aan en vlechten ze hun nekken in elkaar.
Bijten
Na deze mooie ceremonie gaat het vrouwtje plat op het water liggen en strekt haar nek. Zo kan het mannetje haar bestijgen. Als hij op haar klimt bijt hij zich stevig vast in haar nek- of keelveren. Na het paren wordt de hele ceremonie herhaald en zwemmen de partners een stukje met elkaar op.
Bron: Vogel Taal, Jan van Gelderen
Hieronder kun je een filmpje bekijken van zwanenpartners. Gemaakt door: Jan Leenders.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.