NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hoe gaat dat, zo'n klimaatonderhandeling?

4 dec 2015
  •  
leestijd 1 minuten
IMG_0223.jpg
Onder andere tijdens de grote klimaattop in Kopenhagen (2009) was de Nederlandse diplomaat Maas Goote hoofdonderhandelaar namens de Europese Unie. Als ervaringsdeskundige geeft Goote een inkijkje in het onderhandelingsproces.
Geen vuisten op tafel
Anders dan wat er voor de camera's wel wordt gesuggereerd, is de onderhandeling volgens Goote bepaald geen proces van 'met de vuisten op tafel slaan'. 'De onderhandelaars kennen elkaars belangrijkste standpunten allang. In Parijs gaat het om de laatste details.'
Eén van de hete hangijzers is de juridische vorm die een toekomstig verdrag zal krijgen. 'We moeten ons daarbij niet blindstaren op een bindende overeenkomst', zegt Goote. 'Het "bindende" verdrag van Kyoto heeft laten zien dat landen gewoon uit het verdrag stappen als ze het niet redden. Dan kan je beter een verdrag hebben dat niet juridisch bindend is, maar waarbij de landen wél hun uiterste best doen om de doelen te halen.'

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.